Kralj Čarls III Foto:Tanjug/Yui Mok/Pool Photo via AP

Britanski kralj Čarls III obratio se prvi put javnosti nakon smrti majke i stupanja na presto. Na početku svog emotivnog govora rekao je da se obraća sa osećanjem tuge.

„Kraljica je celog svog života bila inspiracija nama i celoj porodici. Kraljica Elizabeta je živela lep život i služila naciji. I ja vam obećavam tu uslugu narodu“, rekao je Čarls.

Dodao je da svima zahvalan.

„Zahvalan sam svima na izrazima saučešća, od svih naroda. 1947. godine preuzela je obavezu da služi svom narodu. Bilo je to više od obećanja, to je bila obaveza koja je definisala njen život“.

Čarls je naveo da je kraljičina smrt izazvala tugu kod mnogih.

„Elizabeta je uvek videla najbolje u ljudima i znam da je njena smrt mnoge pogodila“, kaže novi britanski kralj.

„Njena ljubav, vođstvo i razumevanje bili su primer za sve nas. Živela je ispunjenim životom, održala je obećanje o doživotnoj službi. U svim zemljama Komonvelta i širom sveta postoji veliko osećanje zahvalnosti prema mojoj majci.

Na svoj 27. rođendan položila je zakletvu i život posvetila svom narodu. Bilo je to više od obećanja, to je bila obaveza. Žrtvovala se, nikad se nije promenila. U životu smo videli da voli tradiciju, ali i napredak koji nas je učinio velikim narodom.

PROČITAJTE JOŠ

Kao što svako u mojoj porodici može da potvrdi, imala je sposobnost da vidi najbolje u svim ljudima.

Znam da njena smrt donosi veliku tugu i delim taj osećaj sa svima vama. Kada je došla na tron, Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo pod pritiskom posledica Drugog svetskog rata. Međutim, mi smo postali civilizacija koja se promenila“, kazao je Čarls.

Kralj je istakao da je ponosan na sve što je njegova majka učinila.

„Neverovatno sam ponosan što je Elizabeta II učinila. Vladari imaju odgovornost. Odgojen sam da cenim tradiciju, vrednosti i odgovornosti naše jedinstvene istorije. Zaklinjem se, sve dok mi Bog da, da ću čuvati vrednosti naše zemlje. Gde god da živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili širom sveta, služiću vam s ljubavlju i odanošću. Moj život se sada menja. Neću više moći da dajem toliko vremena i energije nevladinom sektoru. Ovo je vreme promena za moju porodicu. Moja draga Kamila, sa kojom sam se oženio pre 18 godina, postaje kraljica supruga. Moj naslednik Vilijam sada postaje vojvoda od Kronvela, što sam ja već više od pet decenija“.

Obratio se i princu Hariju i njegovoj supruzi, Megan.

„Želim da izrazim svoju ljubav Hariju i Megan. U ovim trenucima bićemo svi zajedno, kao Komonvelt, kao zajednica. U ime cele porodice, mogu da vam izrazim najdublju zahvalnost za vaše saosećanje i podršku, to mi znači više nego što mogu da opišem. Svojoj dragoj mami i pokojnom tati mogu samo da kažem hvala za svu ljubav i posvećenost porodici, posvećenost zemljama i narodima kojima je služila sve ove godine“, zaključio je kralj Čarls III svoj govor.

BONUS VIDEO: Kralj Čarls ulazi u_Bakingemsku_palatu_NM

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare