Foto: Printscreen

Najmanje tri osobe su poginule od posledica poplave nakon rušenja brane Kahovka u južnoj Ukrajini, preneli su ukrajinski mediji, pozivajući se na Jevhena Rjuščuka, proteranog gradonačelnika grada Oleški u Hersonskoj oblasti koji je pod ruskom okupacijom. "Kyiv Independent" je objavio da su se žrtve utopile. Takođe, probijanje brane imaće katastrofalan učinak na lociranje mina, upozorio je Međunarodni odbor Crvenoga krsta.

Erik Tolefsen, načelnik jedinice za kontaminaciju oružjem, upozorio je da su izbačene mine u poplavi izazvale veliku zabrinutost ne samo za meštane Hersona, već i za one koji dolaze u pomoć.

„Znali smo gde su opasnosti. Sada ne znamo. Znamo samo da su negde nizvodno“, rekao je on.

Foto: TANJG/Maxar Technologies via AP

Natalija Humeniuk, zvaničnica južnog vojnog zapovedništva Ukrajine, izjavila je za ukrajinsku televiziju da „su mnoge mine (u delovima koje su zauzeli Rusi) sada postale plutajuće mine“.

„Predstavljaju veliku opasnost“, rekla je ona objasnivši da će verovatno eksplodirati ako se sudare ili ako negde udare.

Brana Kahovka u Ukrajini foto: Profimedia
Brana Kahovka u Ukrajini foto: Profimedia

„Sukobljene strane nisu objavile broj mina koje su postavile. Samo znamo da je broj ogroman“, upozorio je Tolefsen.

Hiljade ljudi je već evakuisano iz delova oblasti Herson dok voda nastavlja da prodire niz reku Dnjepar koja deli teritorije pod kontrolom Rusije i Ukrajine, piše Jutarnji list.

Pročitajte još...

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za rušenje brane Kahovke koja je vodom snabdevala Krim, koji je Rusija prisvojila 2014. godine, a koje se nalazi na području koje ukrajinske snage žele da oslobode.

Rušenje brane je prouzrokovalo porast nivoa Dnjepra i primoralo hiljade meštana da napuste područje pod vodom dok se strahuje od ekološke katastrofe.

Brana je pukla rano u utorak, oslobodivši bujice vode koje su poplavile velike delove ukrajinske južne regije Herson.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar