Foto: EPA-EFE/MBRSC/UAE Space Agency HANDOUT

Svemirska sonda Hope, koju su pre nekoliko meseci lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), poslala je prvu sliku Marsa, objavila je danas nacionalna svemirska agencija, nekoliko dana nakon što je letelica uspešno ušla u njegovu orbitu. UAE su ranije najavili vrlo ambiciozan svemirski program koji uključuje izgradnju ljudskog naselja na Marsu do 2117

Na slici koja je zabeležena u sredu vidi se severni pol Marsa, kao i najveći Marsov vulkan, Olimp Mons.

Slika je snimljena iz svemirske sonde „Amal“ ili „Nada“.

Šeik Mohamed bin Rašid Al-Maktum, premijer UAE-a i vladar Dubaija, sliku u boji podelio je na Tviteru.

„Prva slika Marsa koju je zabeležila prva arapska sonda u istoriji zemlje“, napisao je.

Misija je osmišljena da bi otkrila nepoznanice o vremenskim prilikama na Marsu, a UAE želi i da posluži kao nadahnuće mladim ljudima iz regije.

Foto: EPA-EFE/MBRSC/UAE Space Agency HANDOUT

Sonda Hope prva je od tri svemirske letelice koje tokom ovog meseca stižu do Marsa nakon što su Kina i SAD u juliu pokrenuli vlastite misije, koristeći period kada su Zemlja i Mars najbliži.

AFP piše da je poduhvat Ujedinjenih Arapskih Emirata tempiran tako da se poklopi s obeležavanjem 50. godišnjice ujedinjenja sedam emirata.

Letelica će oko Marsa kružiti najmanje jednu marsovsku godinu, odnosno 687 dana, koristeći pritom tri specifična instrumenta kojim će pratiti atmosferu planete.

UAE jsu ranije najavili vrlo ambiciozan svemirski program koji uključuje izgradnju ljudskog naselja na Marsu do 2117.

Misija Hope koštala je 200 miliona dolara, a naučnici iz UAE sarađivaće sa naučnim timovima Univerziteta Colorado Boulder, Državnog univerziteta Arizone i Univerziteta Berkli u Kaliforniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar