Žene koje su odvele Ujedinjene Emirate na Mars

Lifestyle 12. feb. 202114:09
Podeli:
Sarah Al Amiri
Foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Misija Ujedinjenih Arapskih Emirata Mars ima cilj da pruži kompletnu sliku o atmosferi te planete, a žene čine 80 odsto naučnog tima tog ambicioznog programa.

Prva misija na Mars koju su Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli trebalo bi da uđe u orbitu planete u utorak nakon sedmomesečnog putovanja od 494 miliona kilometara.

Pročitajte još:

To bi UAE učinilo petom svemirskom agencijom koja je stigla do crvene planete i biće prva međuplanetarna misija koju vodi jedna arapska zemlja.

Misija Mars, koja je koštala oko 200 miliona dolara, lansirala je sondu Hope iz japanskog svemirskog centra.

Predsednica Svemirske agencije UAE i ministarka naprednih nauka Emirata Sarah Al-Amiri je izjavila da njena zemlja sa nestrpljenjem iščekuje početak istraživanja svemira.

Sarah Amiri
Foto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

Ona je potvrdila i da žene čine većinu tima misije Mars.

„Naš naučni tim čini 80 odsto žena. Tamo su po zaslugama i na osnovu doprinosa dizajniranju i razvoju misije. Ja lično nisam imala probleme u karijeri ni kad sam radila u svemirskom centru pre skoro 12 godina ni kasnije kad sam postala ministarka“, rekla je Al-Amiri za DW.

Sarah Al-Amiri ima 33 godine, rođena je u Iranu i jedna je od najmlađih svetskih ministarki i žena koje predvode svemirsku agenciju. Diplomirala je 2008. na Američkom univerzitetu u Šardžahu, a 2019. je pozvana da govori na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i poznata je kao prva građanka UEA koja je pozvana da održi međunarodni Ted govor.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar