Krstarica Moskva, ratni, vojni brod Moska
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ministar odbrane Litvanije Arvidas Anusauskas je izjavio da je posada turskog broda evakuisala 54 člana posade ruskog ratnog broda "Moskva" za koji Ukrajinci tvrde da su ga oni potopili. Ne zna se koliko je članova posade poginulo.

„Brod je u 1:14 sati bio prevrnut na bok, a nakon pola sata ostao je bez električne energije. Turski brod je oko 2 sata evakuisao 54 mornara, a Turska i Rumunija su oko 3 sata saopštile da je brod potpuno potonuo. Na brodu je bilo 485 osoba, od čega 66 oficira“ i za sada se ne zna koliko članova posade je poginulo, istakao je litvanski ministar odbrane.

Ukrajinski vojni zvaničnik Maksim Marčenko je na aplikaciji Telegram objavio da je brod „Moskva“ uništen sa dva projektila čime je, prema njegovim rečima, brodu pričinjena velika šteta.

Međutim, u Ministarstvu odbrane Rusije tvrde da je na krstarici izbio požar, a da je nakon toga usledila oluja za koju su naveli da je uzrok potpunog potonuća.

„Moskva“ je drugi najveći brod ruske mornarice. Ranije su Ukrajinci uništili manji ruski ratni brod „Orsk“.

Mornarica Rusije deluje na Crnom moru kao podrška kopnenoj agresiji na Ukrajinu. Između ostalog, učestvuje u ruskom nastojanju da zauzmu luku u gradu Mariupolj, prenosi list Dejli Sabah.

Najnovija dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: https://nova.rs/svet/rat-u-ukrajini-ratni-brod-krstarica-moskva-rusija/

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare