Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U nekoliko gradova u Crnoj Gori - Bijelom Polju, Pljevljima i Beranama, večeras su održani protestni skupovi građana zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Pre spontanog okupljanja na gradskom trgu, Bjelopoljci su automobilima, uz zvuke sirena, kružili ulicama grada, prenose Vijesti.

Povicima „Ne damo svetinje“, „Ne damo sveštenike“, „Evo nas, došli smo svetinje da branimo“, u Bijelom Polju je počelo okupljanje u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i privođenja sveštenika u Beranama.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Bijelo Polje, Vijestima je saopšteno da ne stoje iza organizacije protesta i da je više sveštenika izašlo na ulice, po saznanju da su organizovani protesti, kako ne bi bilo nereda.

Protojerej stavrofor Darko Pejić zahvalio se građanima i Svetom Vasiliju „koji drži i okuplja narod i drži ga u jedinstvu“.

„I da Bog da i Sveti Vasilije da čujemo jedni druge, da se konačno urazumimo, da čujemo jedni druge, da nađemo zajednički jezik i pravoslavlje u Crnoj Gori. Da se složimo, obožimo i obožimo molitvama, milošcu svetoga Vasilija. Nemojmo jedno jedino ime da pominjemo, narocito one koji ne priznaju crkvu“, porucio je Pejić okupljenim građanima.

Veceras je i u Pljevljima održano protestno okupljanje koje su organizovali građani, koji uzvikuju „Ne damo svetinje“.

Okupljeni uzvikuju „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora“, „Milo, lopove“ i „Kosovo-Srbija“, navode Vijesti.

Od crkve Svete Petke prošetali su ulicama kojima se ranije kretala litija.

Kilometarskom kolonom automobila koji su kružili gradom, u Beranama je i veceras izražen protest protiv privodenja sveštenika manastira Đurdevi stupovi.

Kolonu je u centru grada dočekao veći broj gradana i svi su skandirali „Ne damo svetinje“ i „Ne damo sveštenike“.

Protest protiče bez prisustva policije, nakon što sinoć, navode Vijesti, umalo nije došlo do sukoba.

ODT u Beranama je danas procesuirao dva lica zbog napada na policiju i odredio im zadržavanje do 72 sata.

 

Komentari

Svi komentari (0)