Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Hiljade Iračana okupile su se u centru Bagdada, na trgu Tahrir, obeležavajući godišnjicu ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija i vođe moćne iračke šiitske milicije Abua Mahdija al-Mohandesa. Iranski i irački vojne vođe, i još nekoliko pripadnika njihovih jedinica, ubijeni su prošle godine, u američkom napadu dronom blizu aerodroma u Bagdadu.Ovi atentati izazvali su tada bojazan od novog rata na Bliskom istoku između SAD i Irana.

Mnogi od demonstranata nosili su postere Sulejmanija i al-Mohandisa, dok su neki zahtevali proterivanje američkih vojnika iz Iraka.

Hiljade ljudi marširale su po autoputu koji vodi ka aerodromu u Bagdadu, u veče 2. januara, da bi odali poštu Sulejmaniju, al-Mohandesu i još osmorici muškaraca ubijenih u američkom napadu.

Mesto američkog napada dronom pretvoreno je u spomenik, okružen crvenim konopcima, sa fotografijama Sulejmanija i al-Muhandnisa oko kojih su učesnici protesta palili sveće.

Ubistvo Sulejmanija izazvalo je strah od vojnog sukoba SAD i Irana. Tenzije između Vašingtona i Teherana su eskalirale od kako se američki predsednik Donald Tramp povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. i ponovo uveo snažne ekonomske sankcije.

Na dan ubistva Sulejmanija, Tramp je na Tviteru napisao da je iranski general „ubio ili teško ranio hiljade Amerikanaca tokom godina, i planirao da ubije još mnogo više.“

Iran je uzvratio na atentat tako što je ispalio projektile na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici.

U oružanim operacijama, koje je u Iraku predvodio Kasem Sulejmani, od 2003. godine, poginulo je više od 600 američkih vojnika;

Mere bezbednosti su pojačane u Iraku a raspoređen je veliki broj pripadnika snaga bezbednosti kako bi, kako je navelo ministarstvo unutrašnjih poslova, čuvalo učesnike protesta. Mere bezbednosti su pojačane u blizini Zelene zone u Bagdadu, gde se nalaze strane ambasade i zgrade iračke vlade.

Već nekoliko nedelja, američki zvaničnici su govorili da bi Iran ili iračke paravojne jedinice koje su iranski saveznici, mogli da izvrše napade iz odmazde da bi obeležili godišnjicu atentata na Sulejmanija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare