Foto: EPA-EFE/NAREK ALEKSANYAN

Pristalice jermenske opozicije okupljaju se u centru Jerevana na protestu protiv premijera zemlje Nikola Pašinjana.

Pročitajte još:

Protest se održavana bulevaru Bagramjana kod zgrade parlamenta. Jake policijske snage obezbeđuju područje.

Nekoliko stotina veterana i građana ranije je održalo miting kod zgrade Ministarstva odbrane Jermenije u znak podrške načelniku Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onika Gasparjana čiju ostavku traži Pašinjan.

Nakon protesta, uputili su se ka bulevaru Bagramjana gde su se pridružili ostalim pristalicama opozicije.

Vojni rezervisti i veterani zahtevaju ostavku Pašinjana i sastanak sa predsednikom zemlje Armenom Sarkisjanom.

Kako je rekao predstavnik advokatske komore Jermenije Ara Zograbjan, ukoliko se predsednik ne sastane sa njima, oni će se uputiti prema njegovoj rezidenciji i pokušaće da smisle kako dalje da deluju, a takođe će pokušati da saznaju razlog „predsednikovih strahova“. Predsednička rezidencija je udaljena nekoliko stotina metara od zgrade parlamenta.

„Pozivamo predsednika da se obrati Ustavnom sudu sa zahtevom da odluku premijera Nikola Pašinjana o smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije proglasi antiustavnom“, rekao je Zograbjan.

Kako kaže, okupljeni traže od predsednika da izvrši svoju ustavnu dužnost.

Kriza zbog smene načelnika Generalštaba

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Pašinjan je u intervjuu za portal „1in.am“ govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana.

Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice.

Pašinjan je 25. februara uputio zahtev predsedniku Jermenije da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga, ali Sarkisjan ovaj ukaz nije potpisao i vratio ga je vladi. Administracija predsednika ponovo je 28. februara od premijera primila zahtev za razrešenje dužnosti načelnika Generalštaba.

Foto: EPA-EFE/NAREK ALEKSANYAN

Prema jermenskom ustavu, predsednik može u roku od tri dana da vrati odgovarajući akt sa svojim primedbama premijeru, koji je podneo zahtev za razrešenje viših oficira. Ako šef vlade ne prihvati ove primedbe, predsednik mora da potpiše odgovarajući akt ili da se obrati Ustavnom sudu. Ukoliko predsednik ne ispuni ove uslove, odgovarajući akt stupa na snagu automatski.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar