Foto:EPA/DANIEL NAUPOLD

Nemačka je saopštila da je protestovala kod Rusije zbog pokušaja da se dođe do informacija o nemačkim političarima što bi za cilj moglo da ima, kako se sumnja, širenje „dezinformacija“ uoči nemačkih izbora koji se održavaju ove godine. Portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova dodala je da Nemačka vlada ima pouzdane informacije na osnovu kojih se aktivnosti Goustrajtera mogu pripisati sajber akterima ruske države, posebno ruskoj obaveštajnoj službi GRU.

„Savezna vlada snažno apeluje na rusku vladu da odmah zaustavi ove neprihvatljive kibernetičke aktivnosti“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Andrea Sase (Sasse), dodajući da je zvaničnik ministarstva prošle nedelje postavio isti zahtev predstavniku ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona nije komentarisala obim kibernetičkih napada ili moguću štetu, ali je rekla da nemačka vlada „zadržava pravo da preduzme dalje mere“.

Grupa poznata kao „Goustrajter“ (Ghostwritter) za koju se dugo sumnja da je povezana sa ruskom vojnom obavještajnom agencijom GRU, „kombinuje konvencionalne kibernetičke napade sa dezinformacijama i operacijama uticaja“, rekla je Sase novinarima, dodajući da se takve aktivnosti usmerene na Nemačku primećuju „već neko vreme“.

U Nemačkoj su 26. septembra izbori za novi parlament koji će odrediti naslednika kancelarke Angele Merkel.

Sase je rekla da je bilo pokušaja da se dođe do ličnih podataka sa ciljem krađe identiteta nekoliko poslanika iz vladajućih koalicionih stranaka, CDU/CSU desnog centra i SPD levog centra.

„Ovi napadi mogli bi da posluže kao priprema za operacije uticaja, poput kampanja dezinformacija povezanih sa parlamentarnim izborima“, rekla je Sase.

Portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova dodala je da Nemačka vlada ima pouzdane informacije na osnovu kojih se aktivnosti Goustrajtera mogu pripisati sajber akterima ruske države, posebno ruskoj obaveštajnoj službi GRU.

BONUS VIDEO: Crveni trg u Moskvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar