Foto:Shutterstock

Poverljivi dokumenti, koji su navodno procureli iz Irana, a u koje je Skaj njuz imao uvid, otkrivaju brojna tajna istraživanja - kako sajber napad može da se koristi za potapanje teretnog broda ili raznošenje pumpe za gorivo na benzinskoj pumpi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Interne datoteke do kojih je došao Skaj Njuz uključuju informacije o satelitskim komunikacionim uređajima, koje koristi globalna brodska industrija, kao i sistem zasnovan na računaru koji kontroliše stvari  poput svetla, grejanja, ventilacije u pametnim zgradam širom sveta.

Čini se da dokumenta otkrivaju posebno interesovanje za istraživanje kompanija i aktivnosti u zapadnim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Sjedinjene Američke Države.

Izvor Skaj Njuza iz oblasti bezbednosti, koji je upućen u pet izveštaja na 57 stranica, rekao je da ga je sastavila tajna, uvredljiva sajber jedinica pod nazivom Šahid Kaveh. Ona je, prema njegovim rečima, deo iranske elitne sajber komande Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Izvor je Skaj Njuzu rekao da su ti postupci dokaz napora Irana da prikupi obaveštajne podatke o civilnoj infrastrukturi – da bi kasnije mogo da ih koristi za identifikaciju budućih meta sajber napada.

„Oni stvaraju ciljnu bazu podataka koja će se koristiti kad im to odgovara“, rekao je izvor, zahtevajući anonimnost kako bi nesmetano mogao da govori o dokumentima.

Iranska ambasada u Londonu nije dogovorila na zahtev Skaj Njuza za komentar ovih navoda.

Sve veći broj zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, poseduje sajber oružje i intenzivno radi na razvoju ofanzivnih sposobnosti.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar