Željko Komšić, Milorad Dodik i Sefik Džaferović Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boraviće u službenoj poseti Ujedinjenim nacijama u Njujorku u periodu od 10. do 12. maja.

U sredu, 11. maja, predsedavajući Džaferović će se u ime Bosne i Hercegovine obratiti na redovnoj šestomesečnoj sednici Veća sigurnosti UN posvećenoj situaciji u BiH, na kojoj će visoki predstavnik Kristijan Šmit podneti polugodišnji izveštaj o radu.

Za vreme boravka u Njujorku predsedavajući Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i predsednikom Generalne skupštine UN Abdulahom Šahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vieća sigurnosti UN, saopšteno je iz Stalne misije BiH u Ujedinjenim nacijama.

Šefik Džaferović Foto: TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

Iako je, prema ranijim pisanjima, plan Milorada Dodika bio taj da se pred Većem sigurnosti obrati predsedavajući Veća ministara Zoran Tegeltija, to se nakon što je potvrđeno da Šefik Džaferović putuje u Njujork, neće dogoditi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naime, prema pravilima, na sednici Veća sigurnosti UN-a se obraćaju funkcioneri „prema hijerarhiji“.

Tako je Dodik planirao da se Tegeltija obrati umesto ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, jer je predsedavajući Veća ministara BiH više rangiran od ambasadora, ali nije računao da će Džaferović ili Komšić otići za Njujork i tamo stati za govornicu umesto Tegeltije – prema hijerarhiji, jer su članovi Predsedništva BiH „iznad“ predsedavajućeg Veća ministara BiH, prenosi Klix.

BONUS VIDEO Milorad Dodik i Željka Cvijanović o uvođenju sankcija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare