Zagreb, vojni dron
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Po fragmentima koji su pronađeni na mestu eksplozije, postoji mogućnost da je letelica nosila eksplozvnu napravu.

Načelnik Odeljenja Vojne policije Glavnog štava Oružanih snaga Republike Hrvatske Vlado Kovačević potvrdio je kako je poslepodne iz olupine bespilotne letelice izvučena crna kutija koja je delomično oštećena, dodavši i da deo fragmenata upućuje na mogućnost da je letelica nosila eksplozivnu napravu.

„Obavljen je uviđaj, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operisati oko. Imali smo ometače – električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čije su koreni bili duboko u zemlji paralelno uz letelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvek u trupu letelice. Najbitnije je – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije“, rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Pročitajte još:

„Možemo pretpostaviti da je letelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti“, naveo je Kovačević pojasnivši kako se, kada je letelica špijunske ili obaveštajne namene, eksploziv ne koristi pa je stoga po svemu sudeći letelica bila s drugom namenom.

Očitvanjem podataka  obaviće vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, uključiće se i stručnjaci sa mašinskog fakulteta, naučnici, a nije isključena saradnja i sa partnerskim zemljama koje imaju iskustvo u tome.

„Za sada smo sami na terenu – tu je Županijsko državno tužilaštvo, ovlašćena lica Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne policije i drugih rodova HV-a“, izjavio je je Kovačević.

BONUS VIDEO: Pad bespilotne letelice u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar