Foto:Shutterstock

Evropska komisija donela je odluku koja će omogućiti državama članicama da izdaju digitalne kovid-potvrde o preležanom virusu na osnovu brzih antigenskih testova.

“Od danas nova pravila omogućavaju državama članicama da izdaju potvrde o prelažnom kovidu-19 na osnovu rezultata brzih antigenskih testova”, objavila je Komisija nakon što je usvojila akt s novim pravilima o kovid-potvrdama.

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada su se potvrde o preležanom virusu mogle izdavati samo na osnovu PCR testa.

Kako bi se osigurala pouzdanost i tačnost potvrda, korišćeni testovi moraju biti na zajedničkom spisku EU brzih antigenskih testova, a testiranja treba da obavljaju profesionalni zdravstveni radnici.

“Kako bi se omogućilo lakše putovanje, posebno građana koji su zaraženi varijantom omikron, države članice će moći da izdaju potvrde o preležanom virusu na osnovu rezultata visokokvalitetnih antigenskih testova”, izjavio je poverenik za pravosuđe Didier Rejnders, prenosi Index.hr.

Poverenica za zdravstvo Stela Kiriakides je izjavila da su brzi antigenski testovi stavljeni na zajednički spisak EU na osnovu nezavisnih i kvalitetnih istraživanja.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar