Foto:Shutterstock

Podmornica Titan sa petoro članova posade nestala je u dubinama Atlantskog okeana dok se kretala ka olupini Titanika. Nakon nekoliko dana, objavljene su tragične vesti - na dnu Atlantika pronađeni su delovi podmornice, a svi članovi posade su stradali. Ovaj tragični događaj ponovo je pokrenuo priče i brojne spekulacije o prokletstvu čuvenog broda Titanik.

Čak i pre nego što je brod Titanik isplovio iz Sautemptona 14. aprila 1912. godine, izgledalo je da je luksuzni prekookeanski brod koji je išao za Njujork sa 2.240 putnika i članova posade na njemu – uklet.

Dok je izlazio iz luke, brod se zamalo sudario sa SS Njujorkom. Ranije, tokom njegove izgradnje u Belfastu, izbio je požar u bunkerima za ugalj.

Foto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Ovo su samo neki od loših predznaka koji su pratili brod pre nego što je udario u santu leda u severnom Atlantiku i potonuo, prema knjizi „Katastrofa Titanika: predznaci, misterije i nesreće ukletog broda“ britanskog autora Džejmsa Bankrofta.

RMS Titanik je bio najveći i najluksuzniji brod na svetu u to vreme, prava plutajuća palata vredna 7,5 miliona dolara te 1912. godine.

Ali prema Bankroftu, nad njom je visio osećaj sumornosti.

Titanik
Titanik; Foto: NOAA / Sciencephoto / Profimedia

„Postoji više čudnih događaja u vezi sa RMS Titanikom od bilo kog drugog broda u istoriji, a osećanja slutnje i loših predznaka povezanih sa njim sugerišu da ga je sudbina osudila na morsko dno. Ledeni breg je samo oružje koje ga je tamo poslalo“, dodao je autor.

Jezivo proročanstvo

Kada je Titanik bio spreman za plovidbu, oko 50 putnika imalo je tako jake slutnje da su odbili da se ukrcaju u poslednjem trenutku, voljni da izgube novac koji su dali na karte.

Četrnaest godina pre prvog putovanja, objavljena je jeziva kratka priča američkog pisca Morgana Endrua Robersona, koja opisuje potonuće izmišljenog okeanskog broda Titan, nakon što je udario u santu leda oko 400 nautičkih milja od Njufaundlenda, otprilike na istoj lokaciji gde je Titanik potonuo.

Kao i kod Titanika, izmišljeni Titan nije imao dovoljno čamaca za spasavanje.

Kapetan umešan u više incidenata

Kada je Edvard Smit postao kapetan Titanika 1. aprila, već je bio umešan u pet velikih incidenata – poslednji je bio u vezi sa Titanikovim sestrinskim brodom – Olimpijom.

Takođe je nasukao nekoliko brodova, udario u brod u njujorškoj luci, a njega je udario ratni brod HMS Havk.

Navodno, osoblje Olimpije pod Smitovom komandom odbilo je da dođe na Titanik upravo zbog njega.

Foto: Shawshots / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ljudi vrište i bore se za život“

Irski astrolog grof Luis Hamon (poznat kao Čeiro) upozorio je urednika britanskog lista Vilijama T. Steda da ne putuje Titanikom.

„Vidim više od hiljadu ljudi, među njima i vas, kako se očajnički bore u vodi. Vrište u pomoć i bore se za život. Ali to nikome od njih ne koristi… uključujući i vas“, rekao mu je Čeiro.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Sted se ipak ukrcao na Titanik, a poslednji put je viđen kako čita knjigu u prvoj klasi za pušače dok se oko njega odvijao haos.

Na Petoj aveniji u blizini Central parka nalazi se spomenik posvećen njemu.

Nekoliko preživelih je kasnije reklo da su čuli kako Sted deli priče o „mumijinoj kletvi“, a vest o toj priči stigla je do Vašington Posta koji je imao naslov: „Duh Titanika: Osveta Hodo mumije prati čoveka koji je napisao njenu istoriju.“

Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kobni trenutak

Nešto pre ponoći u nedelju 14. aprila 1912. godine, Titanik je udario u santu leda.

„Brodu koji je bio građen tri godine trebalo je manje od tri sata da potone. Nijedno ljudsko oko ne bi to ponovo moglo da vidi više od 70 godina“, piše autor knjige o brodu.

Foto: OceanGate Expeditions / Ferrari / Profimedia

Sa samo 16 čamaca za spasavanje i četiri sklopiva gumenjaka na brodu, dve trećine putnika je poginulo.

To je bila jedna od najsmrtonosnijih pomorskih katastrofa u modernoj istoriji.

Izveštaj iz prve ruke koji je kasnije ispričao Džozef Hajman otkriva da nije bilo mnogo panike sve dok glavni oficir nije pucao iz pištolja u grupu putnika treće klase.

Drugi policajac pucao je sebi u glavu iz revolvera, objavio je list Njujork vorld.

„Od trenutka kada su se svetla ugasila sve dok brod nije zaronio u ledeno more, čuo se jedan produženi krik kao jedne, moćne životinje u smrtnoj agoniji“, rekao je Hajman.

PROČITAJTE JOŠ:

„Udaljili smo se oko pola milje… a onda smo čuli malu eksploziju i užasan plač“, naveo je on.

Čamci za spasavanje veslali su sve dok nisu naišli na Karpatiju, gde su preživele ukrcali na brod i dali im rakiju i kafu. A onda je brod spasa krenuo ka Njujorku.

Potonuće Titanika bilo je jedna od najvećih ljudskih tragedija u istoriji.

***

BONUS VIDEO: Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju