Foto: Shutterstock

Vodeći privatni univerzitet u istočnom indijskom gradu Kalkuti, našao se u centru skandala poslednjih meseci. Žena koja je bila docent na fakultetu, bila je primorana da napusti Univerzitet Sent Ksavijer, jer je kako ističe, na Instagramu objavila svoje fotografije u bikiniju. Univerzitet je ove optužbe negirao.

Devojka (31), koja je tražila da ostane neimenovana, optužila je univerzitetske zvaničnike za „seksualno uznemiravanje“ i rekla da je „bila maltretirana i podvrgnuta moralnoj policiji“.

Ona je podnela tužbu policiji i poslala pravno obaveštenje univerzitatu koji je odgovorio optužujući je za klevetu i tražeći od nje 12,4 miliona dolara odštete.

„Uvedena sam u sobu za ispitivanje“

Ona kaže da se fakultetu pridružila 9. avgusta 2021. godine da predaje engleski jezik na osnovnim i postdiplomskim studijama. Dva meseca kasnije je pozvana u kancelariju na sastanak, prenosi BBC. Ona je istakla da ju je ispitivala komisija koju su činili vicesekretar Filiks Raj, sekretar Ašiš Mitra i pet žena.

bazeni beograd
Foto: Goran Bogicevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Obaveštena je da je protiv nje podneta pritužba od strane oca studenta sa prve godine.

„Prorektor je rekao da je ovaj roditelj pronašao svog sina kako gleda moje fotografije u bikiniju na Instagramu, na kojima sam nosila samo donji veš. Rekao je da su seksualno eksplicitne i tražio je od univerziteta da spase njegovog sina od takve vulgarnosti“, navela je.

Među članovima odbora kružio je komad papira sa „pet-šest fotografija“ i od nju tražili da potvrde da su to njene slike.

Fotografije na kojima nosi dvodelni kupaći su snimljene u njenoj sobi, a ona dodaje da je sliku podelila kao Instagram stori što znači da je fotografija nestala u roku od 24 sata.

Ali, komisija je odbacila njeno objašnjenje da su fotografije postavljene 13. juna 2021. godine – skoro dva meseca pre nego što je pristupila univerzitatu i pre nego što je prihvatila zahteve studenata za praćenje, pošto je njen nalog privatan.

„Bila sam šokirana. Kada sam videla svoje fotografije, imala sam napad panike, bilo je nestvarno da se moje lične fotografije dele bez mog pristanka“, rekla je ona.

„Da li su tvoji roditelji videli fotografije?“

„Pitali su me zašto ste to uopšte uradili? ‘Kao žena, zar ne mislite da je to neprihvatljivo? Zar ne znate da žene imaju kodeks oblačenja'“, navela je. Istakla je da su joj rekli da donosi sramotu ugledu univerziteta.

„Pitali su me da li su moji roditelji videli slike na instagramu? Osećala sam traumu i mučninu“, rekla je.

Od nje je zatraženo da se vrati sa pismenim izveštajem sutradan.

devojka; telefon; Instagram
Foto: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Izvinjenje i „prinudna ostavka“

Ona se vratila sutradan i izvinila se. Istakla je da je to bilo neprijatno iskustvo ali da je očekivala da se na tome završi.

„Ali prorektor je rekao da je odbor jednoglasno odobrio moju smenu. Rekao je da su fotografije postale viralne, da ih je videla većina učenika i da me neće shvatati ozbiljno. Rekao je da bi bilo bolje da dobrovoljno podnesem ostavku. Ako to ne učinim, rekao je da bih otišla u zatvor jer je jedan roditelj hteo da me prijavi policiji“, rekla je profesorka.

Navela je da je bila saterana u ćošak i da je morala da da otkaz.

PROČITAJTE JOŠ:

„Možda neću pobediti, ali meni je ova borba važna“

„Osećala sam se veoma ljuto i tražila sam pravni savet. Pošto su moje fotografije preuzete i napravljeni su skrinšotovi i podeljeni bez mog pristanka, moj advokat mi je predložio da podnesem tužbu za seksualno uznemiravanje policiji za sajber kriminal“, navela je.

Sa druge strane, zvaničnici sa univerziteta su istakli da nisu od nje tražili da podnese ostavku i da je otišla svojom voljom.

Studenti su podržali svoju profesorku i šokirani su postupcima fakulteta. Čak su pokrenuli i peticiju koja je dobila više od 25.000 potpisa.

Profesorka ističe da je preplavljena ovom podrškom i da je zahvalna onima koji su je podržali.

„Moje čvrsto uverenje je da nisam uradila ništa loše. Možda neću pobediti ali za mene je to važna borba“, navela je ona.

BONUS VIDEO: Kinez spasao devojčicu koja je pala sa prozora 5. sprata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News