Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko, N1

Maksim Kamenjeckij, profesor sa Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, za Novi dan N1 televizije je analizirao trenutnu situaciju u Ukrajini.

Kijev je još uvek ratni grad, kao i ostatak zemlje, govori profesor.

“Što se tiče Kijeva, nema smirivanja situacije. U našem glavnom štabu kažu da su Rusi noćas počeli ofanzivu sa severozapada i iz istočnog smera sa ciljem da izađu na glavne puteve koje spajaju Kijev sa drugim područjima Ukrajine. Vode se borbe, ukrajinske snage učinkovito zaustavljaju ovaj pokušaj ruskog prodora prema Kijevu. Stanje u gradu je normalno, bez obzira na to što se svako malo događaju granatiranja. I noćas nas je probudila dosta jaka eksplozija, raketa je navodno pogodila vikendice, jako se čulo. U gradu se sve više otvaraju i male radionice, frizerski saloni, kafići, s radom nastavljaju i veleprodaje i veće samoposluge. Stanje je još uvek napeto, ali mi se držimo”, govori Kamenjeckij, prenosi N1 Zagreb.

Na pitanje da li je osvajanje Kijeva i dalje cilj ruskog predsednika Vladimira Putina, on kaže kako Putin sigurno ima neki cilj.

Maksim Kamenjeckij Foto: N1

“Oni su ovaj vikend počeli govoriti da će prebaciti snage u Donbas, a odmah su počeli sa napadima na Kijev. Pretpostavljam da ima neki politički cilj, Kijev je stvarno teška meta za Ruse. Granica grada je dugačka oko 150 kilometara, na dva mesta je deli dosta široka reka Dnjepar. U ovakvim uslovima su za zauzimanjue Kijeva sve ruske snage trebale biti preusmerne samo na Kijev. Mi se i spremamo za obranu grada”, govori.

Što se tiče informacija koje su podelile ukrajinske tajne službe, da Rusija želi podeliti Ukrajinu na dva dela, Kamenjeckij smatra da to nije baš izgledno.

“Mislim da je to neostvarivo. Ako ste videli ove brojke ruske vojske koju su koristili za operaciju protiv Ukrajine, oni su koristili oko 55 odsto svih svojih kopnenih snaga. Zauzeli su onaj teren koji vidite na kartama… Ove snage koje oni koriste u Ukrajini bi u teoretskom Trećem svetskom ratu morale dojuriti do La Manchea i razbiti vojsku NATO-a. Vidite do kud je 55 kompletne ruske vojske došlo u Ukrajini. Pobediti teoretski u jednoj operaciji je moguće, ali kontrolisati… oni to neće moći”, kaže.

Govoreći o poziciji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Kamenjeckij kaže kako je on u svojim zahtevima konkretan.

Foto: EPA-EFE/Stringer

“Bio je apsolutno konkretan u tome da bi prvo trebalo obustaviti vatru i obustaviti vojno delovanje, ono što izaziva ljudske žrtve. Ginu Ukrajinci, civili, a i ruska vojska. Ukrajini je veći problem to što nam fali nekih vrsta oružja, zbog čega Rusi napreduju u nekim delovima Ukrajine. Radi se o protivvazdušnom, protivraketnom i protivbrodskom oružju. Da imamo to oružje, Rusi ne bi ostvarili ni ovo što su do sada. Ako rat ne stane, Ukrajini treba pomoć sa svim vrstama oružja. Generalno, Zelenski traži način na koji se može obustaviti rat. Rusi dosta lažu, čak i sastav te mirovne delegacije im je… Delegaciju vodi bivši ministar kulture koji je uhvaćen u plagiranju, osoba koja nema nikakvog uticaja u Rusiji”, govori.

O tome zašto ruski predsjednik izbegava susret sa ukrajinskim kaže: “To treba pitati njega. To što Rusija insistira na tim tačkama… Pitam se je li Putin ikada otvorio rečnik da vidi što znači nacizam ili fašizam. Rusija mnogo više odgovara tom pojmu fašizma.”

Kamenjeckij smatra i da se počinje videti uticaj sankcija koje je gotovo celi zapadni svet nametnuo Rusiji.

Foto: REUTERS/Marko Djurica

“Mislim da sad počinju delovati. Imam kontakte i sa Rusima, oni osećaju te sankcije, ne samo sankcije nego i nestanak proizvoda, šećera, ostalih potrepština… Ali oni su navikli i vlasti ih podržavaju u tome da se sve ovo mora preživeti, da se mora naviknuti na taj način života jer smo ugroženi. To je ideja koja se vuče još iz vremena SSSR-a, da smo okruženi neprijateljima, da moramo pretrpeti… Na tome vlast insistira i zato imaju dosta veliku podršku u državi, ali za neko vreme to će se promeniti. Omladina dobro poznaje zapadni način života i oni vide da nije baš pitanje toga da ih neko ugrožava”, objašnjava.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje vidi li mogućnost promene režima u Moskvi u doglednom vremenu, Kamenjeckij kaže kako za sada ne vidi takvu mogućnost.

“Putin je samo frontman. On apsolutno spada u centar donošenja odluka, ali on nije jedini koji donosi odluke u Rusiji. Ako će se nešto dogoditi sa njim, onda će biti u pitanju njegovo zdravlje. Dosta čudno izgleda to sa bunkerima, sa komunikacijom sa drugim ljudima… Može biti svašta. Tamo su dobri glumci i Putin je jedan od njih. Može biti svašta u toj situaciji, ne bih prognozirao koliko dugo će on ostati na svojoj funkciji. Ali, sigurno će se Rusija promeniti.”

“Ovakav rat kakav se ovde vodi ne može trajati predugo. Ukrajina je mnogo manja zemlja, ima manje ljudi, manje materijalnih rezervi od Rusije.. Mislim, ako govorimo o prognozama, još par nedelja će sigurno trajati ova aktivna faza. Onda mora postati jasno hoće li kritična masa gubitaka neke strane… A to je bitno i za Rusiju jer onaj koji juri napred na tuđoj teritoriji gubi puno snage. Zelenski insistira da se stanje vrati na ono pre 24.2. i da se krene otud, ali koliko vidimo zasad, Rusija ne pristaje na tu poziciju. Moramo barem još par nedelja preživeti i videti kako će biti dalje”, zaključuje profesor Kamenjeckij.

BONUS VIDEO: Vožnja kroz razrušeni Marijupolj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar