Foto: Shutterstock

Iz Bele kuće došlo je upozorenje na hakerske napade na sistem elektroničke pošte Majkrosoft Eksčejndž (Microsoft Exchange), a za koje se veruje da dolaze iz Kine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo je aktivna pretnja. Svi koji se koriste njihovim serverima, od vlade i obrazovnih ustanova do privatnog sektora, moraju biti na oprezu“, rekla je Džen Psaki, portparolka Bele kuće.

Kako prenosi BBC, Majkrosoft je potvrdio da su hakeri iskoristili njihove servere kako bi napali svoje mete, a veruje se da su na udaru desetine hiljada organizacija.

Američke vlasti već duže vreme optužuju Kinu za sajber-špijunažu, što Peking negira, prenosi 24sata.hr. Psaki je novinarima rekla kako je Bela kuća zabrinuta brojem pogođenih organizacija i pojedinaca. Prema nekim, nezavisnim stručnjacima, čak je trideset hiljada organizacija dosad hakovano.

Jedan od Majkrosoftovih direktora, Tom Burt, bezbednosni proboj objavio je na svom blogu pa je otkrio da kompanija radi na ažuriranju sistema kako bi „zakrpala rupe“ koje su omogućile hakerima da probiju sigurnost sistema, prenosi Hina.

MSTIC, Majkrosoftov centar koji se bavi bezbednošću, tvrdi kako s „velikom verovatnošću mogu reći da se radi o pretnji sponzorisanoj od strane neke države, najverovatnije Kine“, a virus su nazvali Hafnium.

Tom softveru je primarna svrha špijunaža, a primarni cilj su informacije vezane uz istraživanje zaraznih bolesti, advokatske kompanije, visokoškolske ustanove kao i firme koje učestvuju nabavi obrambene opreme u SAD-u. Portparol kineske vlade poručio je kako Kina ne stoji iza najnovijih napada. Ovo je osmi slučaj u poslednjih dvanaest meseci da Majkrosoft tvrdi kako su grupe iz inostranstva napale sisteme koji su od kritične važnosti za državu i društvo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar