Figure Aleksandra Vučića i Vladimira Putina spaljene su na festivalu Krnjeval u Kaštelu Starom u Hrvatskoj Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman ocenio je danas da se na protestnu notu Srbije, upućenu juče nakon što je prethodno na karnevalu u Kaštel Starom zapaljena lutka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nema šta odgovoriti, a da je jedino problematična Vučićeva reakcija.

„Tu se nema šta odgovoriti. To treba ignorisati. Videću uopšte šta piše u toj noti, ali kakve veze ima ta nota s državnim institucijama“, upitao je šef hrvatske diplomatije novinarima u četvrtak.

Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj nakon što je u utorak završena 211. Međunarodna krnjevalska povorka u Kaštel Starome.

Kaštelani su i ove godine na kraju manifestacije simbolično zapalili Krnju – lutku koju su predstavljali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski šef države Vladimir Putin, prikazani poput Don Kihota i Sanča Panze na magarcima. Njihove lutke su spaljene na kraju manifestacije.

Grlić Radman je, podsetivši da je to tradicija u Hrvatskoj i deo običaja.

„Ljudi se vesele i zabavljaju. Kad se spali lutka, život se nastavlja dalje, novi je dan. Čini mi se da sam i ja bio spaljivan, u Trilju ili Sinju“, rekao je Grlić Radman, tvrdeći da se zbog toga nije naljutio.

„Čemu takva nervoza? Mislim da je, što bi se reklo u Sinju, to pogodak u ništa predsednika Vučića“, dodao je Grlić Radman.

U reakciji na taj događaj, Vučić je poručio: „Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, što je jedna lutka. Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da im je njegov sin najveći problem, a oni mu ubili oca i dedu“.

Grlić Radman Vučićevu je reakciju ocenio kao neobičnu i problematičnu, navodi Hina.

„Problem je reakcija predsednika Vučića. Rekao je puno stvari koje nisu u redu. Kao prvo, dobrosusedski odnosi se ostvaruju dijalogom, saradnjom. Mislim da tu Srbija ima puno razloga da se malo više angažuje“, rekao je Grlić Radman.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare