Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ko su sada prijatelji Rusije u inostranstvu? Sudeći po nedavnom kongresu Međunarodnog pokreta rusofila, događaju koji su organizovali konzervativni aktivisti i koji je održan uz veliku pompu u zastakljenoj sali Državnog muzeja Puškina u Moskvi, odgovor su politički marginalci i teoretičari zavere.

Među njima su bili i sporni američki glumac Stiven Sigal, unuk Šarla de Gola, i italijanska princeza i naučnica poznata po svojim Tolkinovim prevodima.

„Ovde sam da promovišem mir i prijateljstvo i verujem da je ovaj sukob izazvan i izazvan anglosaksonskim interesima… Mislim da dovodi svet u duboku opasnost, a ja sam ovde da se borim protiv toga“, rekao je Pjer de Gol, unuk francuskog generala i govornik na konferenciji, u intervjuu za Gardijan.

Mlađi de Gol je već izazvao kontroverze. Prošlog meseca je rekao za francuski list Le Parisien da je zapad „nažalost pustio Vladimira Zelenskog, njegove oligarhe i neonacističke vojne grupe da se zaključaju u spiralu rata“, prenosi Gardijan.

Iv de Gol, Pjerov stariji brat, rekao je za Le Parisien 24. januara da se stavovi njegovog brata „ne tiču nikog drugog osim njega – ni mene, ni naše porodice, a još manje generala“.

Pjer de Gol nije komentarisao primedbe svog brata i zaobišao je pitanje da li bi njegovo prezime moglo da se koristi za legitimisanje rata u Ukrajini, jer se De Gol ponosno pozivao na svog dedu kada su ga na sceni pitali o sukobu.

Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

„Moj deda je imao veoma duboko znanje i intenzivno znanje o ruskim liderima i ljudima“, rekao je on na konferenciji. „Tako da je bio prilično svestan interesa i geografske neophodnosti da se Evropa i Francuska udruže sa Rusijom. Sve više ljudi postaje svesno da je ovaj sukob stvoren da bi se razbio jedinstveni blok Evrope, u korist Amerikanaca“, rekao je on.

To se takođe može pokazati kao unosna prilika. Kao bankar, dodao je, tražio je ljude „drugačijeg mišljenja koji imaju drugačiji pogled na mir“, uključujući i one koji traže „finansijske ugovore, investicione ugovore“.

Evropljani su u nedostatku kada je u pitanju ruska propaganda i mediji koji traže stranu podršku za rat protiv Ukrajine. Ali ove nedelje 90 delegata, uključujući mnoge teoretičare zavere, okupilo se voljni da drže liniju Moskve.

Nikolaj Malinov, bivši poslanik bugarskog parlamenta koji je sada pod američkim sankcijama, otvorio je događaj rekavši da je vreme da „sile svetlosti pobede sile tame“.

Na sceni, obučen u crno, bio je Stiven Sigal, koji je imenovan za specijalnog predstavnika za kulturne veze Rusije i SAD.

„Ja sam 100 odsto rusofil i milion odsto Rus“, rekao je Sigal na konferenciji za novinare.

Tu je bio i Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, koji je dao zvaničnu imprimaturu onome što bi se smatralo marginalnim događajem. On je održao glavni govor zajedno sa pismom Vladimira Putina.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

„Mi ne vidimo samo neonacizam, mi vidimo direktni nacizam koji pokriva sve više evropskih zemalja“, rekao je Lavrov. „Vidimo kako se pred našim očima uništava istorija, uništavaju se sveti spomenici“.

Među onima na sceni istakla se princeza Vitorija Alijata di Viljafranka, žena od 70 godina sa jarko crvenom kosom, možda najpoznatija u Italiji kao prva Tolkinova prevodilac na italijanski jezik. Ona tvrdi da se borila protiv Opusa Dei i mafije kako bi povratila svoju porodičnu palatu u Bageriji, gde je rekla da filmski producenti snimaju moderan rimejk romana Leopard Đuzepea Tomazija di Lampeduze.

PROČITAJTE JOŠ:

U govoru je rekla da je „rusofobija“ stvorena za „nove formule kolonizacije“ i povezala je sa iskrcavanjem SAD na Siciliju tokom Drugog svetskog rata, što je nazvala izgovorom za širenje uticaja Vašingtona.

Alijata je rekla da je bila na konferenciji i da pradstavlja Nemačko arapsko udruženje, čija je predsednica, i rekla da se zalaže za „poruku mira“.

Upitana kako je došla u Rusiju na konferenciju rusofila, ona je takođe rekla da je u poseti ruskoj kraljevskoj porodici.

„Ja sam rođak Romanovih“, rekla je, misleći na potomke poslednje kraljevske porodice Ruskog carstva. „Poznajem ih jako dobro, došla sam na svadbu… Dakle, to je carska veza“.

Nastojala je da izbegne temu rata. Na direktno pitanje o tome, rekla je: „Nisam stručnjak za tu temu“.

„Moja je dužnost da objasnim kako stvari stoje“, dodala je o svom govoru. „To nema nikakve veze sa ličnim simpatijama. Smatram da je Putin draži od Bajdena, ali ja sam veliki prijatelj Obamine polusestre“, dodala je.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar