Princ Endru Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Princ Endru se plaši da kralj Čarls III pokušava da ga istera iz njegove kuće u Vindzoru vrednoj 30 miliona funti tako što će smanjiti njegovu godišnju pomoć.

Besni vojvoda od Jorka govori prijateljima da bez stotina hiljada funti godišnje od svog starijeg brata, neće moći da održava Kraljevsku ložu i da će morati da se iseli do septembra.

Podrazumeva se da prostrano imanje od 30 soba zahteva obiman posao, ali Endru je prestao da prima javni novac kada se povukao sa kraljevskih dužnosti 2019. godine nakon optužbi za seksualni napad, koje on i dalje negira.

Vojvoda se ranije oslanjao na velikodušnost pokojne kraljice da ga podrži privatnim sredstvima iz vojvodstva Lankaster, koji su poslednji put prijavljeni na 249.000 funti godišnje.

Ali podrazumeva se da je u proteklih nekoliko nedelja svim članovima kraljevske porodice rečeno da stegnu kaiš i da očekuju manje novca od Vojvodstva – koje je sada u vlasništvu Čarlsa – nego što su dobijili u prošlosti.

Princ Endru Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Oni u vojvodinom najužem krugu smatraju da je on bio na meti jer je njegov jedini drugi godišnji prihod mala mornarička penzija, tako da će on biti posebno teško pogođen.

Jedan prijatelj je rekao: „Izgleda kao da njegov brat želi da ga izbaci.“

Drugi izvor je rekao: „Nije izričito izbačen, ali se očekuje da neće moći da priušti održavanje“.

„Ovo imanje ima bazen, 98 hektara zemlje i već mu je potrebna popravka.“

Drugi prijatelj je rekao: „Rečeno im je da će im se subvencija, ključna za održavanje Kraljevske lože, smanjiti u aprilu.“

Endru, koji danas puni 63 godine, potrošio je milione funti da bi postigao nagodbu bez krivice sa svojom tužiteljkom Virdžinijom Đufre. Ako bude želeo da ospori uslove tog sporazuma – kao što je objavljeno – to će uključivati znatne troškove.

Prijatelji Jorkovih već sugerišu da Endru traži komercijalne mogućnosti kao što su to učinili vojvoda i vojvotkinja od Saseksa u SAD.

Ali drugi ističu da je vojvoda dobio značajno nasledstvo od pokojne kraljice i princa Filipa.

Izvor je rekao: „Radi se o tome da je Čarls rekao Endruu da može da koristi sopstveni novac da plati stvari. Isto važi i za ostale članove porodice, kao što su princeze Beatris i Evgenija“.

„I dok postoji popustljivost prema zaposlenim članovima porodice, koji imaju kancelarije koje se finansiraju iz državnog granta, bilo je i drugih primera. Sofi i Edvardova ćerka ledi Luiz, na primer, nasledila je kočiju princa Filipa, ali Čarls ne smatra da bi trebalo da plati održavanje ponija da vuku kočiju.“

Princ Endru i kraljica Elizabeta
Princ Endru i kraljica Elizabeta Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kažu da je Čarls svestan činjenice da je njegovom bratu Endruu kraljica poklonila kuću – Suninghil u Berkširu – kao svadbeni poklon, ali je odlučio da je proda za 15 miliona funti kazahstanskom milijarderu.

Endrju je kupio 75-godišnji zakup Kraljevske lože, bivše kuće kraljice majke na imanju Vindzor, za milion funti nakon što je umrla 2002. godine. Ali jedan uslov je bio da izvrši značajna renoviranja – koja su ga već koštala milione funti.

PROČITAJTE JOŠ:

Svestan javnog mnjenja, kaže se da kralj želi da smanji rashode i „smanji“ monarhiju. Iako su sredstva Vojvodstva privatna, on je naredio da se detaljno preispita kako se troše.

Veruje se da je Endruu garantovao prihod – iako smanjen – i dom, a takođe se smatra da je pristao da privatno plati za vojvodino obezbeđenje, procenjeno na oko 3 miliona funti godišnje, nakon što je njegov tim službenika za zaštitu Skotland Jarda bio fokusiran od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe se raspravljalo o tome šta da se radi sa mnogim kraljevskim imanjima. Osim londonskih palata i imanja Vindzor, samo kralj ima Sandringem, Balmoral, Birkhal, zamak Mej, Hajgrouv i vikendicu u Velsu… Mejl on Sandej je saznao da je kralj održao sastanke sa princom od Velsa i ser Majklom Stivensom, čuvarom tajne torbice, o njihovoj budućoj upotrebi.

kraljica Elizabeta i princ Endru
kraljica Elizabeta i princ Endru Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Čarls je rekao svojim saradnicima da želi da zadrži „stan iznad prodavnice“ u Bakingemskoj palati kada se renoviranje završi.

Izvor je rekao: „Ovde se radi o smanjenju veličine i o tome da imanja rade za njihove lokalne zajednice koliko i za kraljevsku porodicu. Čak i pre dolaska na presto, kralj nije krio činjenicu da želi smanjenu monarhiju. On zna da javnost neće želeti da vidi bačen novac, posebno u trenutnoj klimi.“

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar