Vitalij Kim Ukrajina
Vitalij Kim Foto: Cozzoli/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Gradonačelnik Nikolajeva Vitalij Kim preživeo je napad na zgradu regionalne vlade u kojem je stradalo 12 osoba, a povređeno više od 20, jer se baš tog utorka uspavao za posao. Kim, inače poreklom Korejac, veruje da je bio glavna tema napada.

‘Tako je rano, a već su se dogodile tako strašne stvari’, rekao je u videu koji je snimio hodajući prema poslu dok su u pozadini čule sirene za vazdušnu opasnost.

Pročitajte još:

U tom trenutku, ili nekoliko trenutaka ranije, raketa je probila rupu kroz devetospratnu zgradu regionalne vlade. U napadu je uništena i Kimova kancelarija.

Kako je Kim naveo, ruske snage su čekale da ljudi dođu na posao i onda izvele napad. Objavio je i fotografiju zgrade razrušene u napadu.

I građani Nikolajeva veruju da je prvi čovek njihovog grada bio glavna meta ruskog napada.

„Putin želi da ga ukloni, jer mu narod veruje i jer on daje snagu našim vojnicima, dobrovoljcima, onima koji su na prvoj liniji fronta. Putina i njegove sledbenike ljuti činjenica da on ne odustaje i ne pušta ih dalje u Odesu“, rekla je meštanka Svetlana za BBC.

Ko je Kim?

Ovaj 41-godišnji političar je gradonačelnik Nikolajeva nešto manje od dve godine, a tokom poslednjih nekoliko nedelja podrška koju uživa je značajno porasla.

Naime, kada je počela ruska invazija, Kim je počeo da postavlja snimke u kojima priča o odbrani grada, a koji imaju milionske preglede.

Poznat je i po tome što se na početku svakog snimka našali na račun ruskih trupa. Jednom je čak i objavio video iz zarobljenog ruskog tenka.

„Pa, momci, sada imam svoj lični trofej. Mogu da se zabavljam još više“, rekao je Kim.

Najveću pažnju privukla je Kimova fotografija u vojnoj uniformi na kojoj drži noge na stolu, a u prvom planu su njegove šarene čarape i puška naslonjena na zid.

„Obožavam ovog čoveka“, napisala je jedna korisnica ispod fotografije, a usledilo je još desetak sličnih komentara.

Njegova popularnost je tolika da se u Lavovu prodaje lokalno pivo na kome je naslikana karikatura Kima na ambalaži. Korejac je na ilustraciji u vojnom prsluku.

Inače, Nikolajev važi za miran grad u kojem živi 475.000 stanovnika, najpoznatiji je po brodogradnji. Meta ruskih snaga postao je još na samom početku invazije jer leži na reci Dnjestar i na putu od Krima prema lučkom gradu Odesi.

Borbe koje se u ovom gradu vode već mesec dana su žestoke i u njima su stradale stotine ljudi, uključujući 50 ukrajinskih vojnika koji su uglavnom ubijeni tokom noćnog granatiranja njihovih baraka u gradu. Ipak, Rusi nisu uspeli da zauzmu Nikolajev.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Predgrađe Kijeva u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare