Foto EPA/FEHIM DEMIR

Službenici SIPA-e i Tužilaštva BiH okončali su pretres prostorija Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu u okviru istrage predmeta "Respiratori" nakon čega su iz zgrade izneseni dokumenti.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar ponovio je novinarima nakon pretresa da je Zavod napravio plan potreba za opremom i zaštitnim sredstvima za javne zdravstvene ustanove, ali da ni on ni Zavod nemaju ništa sa tehničkom specifikacijom.

Podsetimo, aferi „Respiratori“ vezana je za nabavku 100 kineskih respiratora, koju je obavio FUCZ preko firme „Srebrna malina“ za 10,5 miliona KM.

„U poseti Zavodu bili su kolege iz SIPA-e i Tužilaštva BiH. Uzeli su ono što su smatrali da im treba. Ja i kolege smo bili na raspolaganju i apsolutno podržavamo njihov rad“, rekao je Pehar.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar ranije je, u više navrata, negirao da je ova institucija imala ikakve veze s nabavkom spornih respiratora. Ipak, Kadrija Kolić, advokat direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, kazao je da je Zavod za javno zdravstvo FBiH bio upućen u specifikacije respiratora.

Tužilaštvo BiH danas je saopštilo da je donelo naredbu o provođenju istrage i ispitano je više desetina osoba u prethodnim danima.

Tim tužilaca i inspektora Agencije za beibednost i istragu (SIPA) pregledaće dokumentaciju vezanu za sumnjivu nabavku 100 kineskih respiratora, koju je obavila Federalna uprava civilne zaštite posredstvom firme „Srebrna malina“ za 10,5 miliona konvertibinih – 5,25 miliona evra.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)