Foto: REUTERS/Tom Brenner

Predsednik SAD Džo Bajden održao je juče video sastanak sa liderima Australije, Indije i Japana, koji su od centralnog značaja za njegove napore da parira sve većoj vojnoj i ekonomskoj moći Kine.

„Težimo regionu koji je slobodan, otvoren, inkluzivan, zdrav, kojim ima uporište u demokratskim vrednostima i nije sputan prisilom“, navedeno je u zajedničkom saopštenju sa takozvanog Kvad (Quad) samita, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Na samitu je pokrenuta i inicijativa da se državama jugoistočne Azije obezbedi milijarda doza vakcina protiv kovida-19 do 2022. kako bi se suprotstavili uticaju Kine u tom regionu. Prema tom sporazumu, SAD i Japan će finansirati proizvodnju vakcina u Indiji, a Australija će pomoći da se one distribuiraju, objavio je „Fajnenšl tajms“.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je novinarima da su se lideri bavili slobodom plovidbe u Istočnom i Južnom kineskom moru, nuklearnim pitanjem Severne Koreje te pučem i nasilnom represijom u Mjanmaru.

Bajden je jasno stavio do znanja da Kinu smatra svojim najvećim spoljnopolitičkim izazovom i da će nastojati da sa saveznicima radi na zajedničkom odgovoru Pekingu.

Kvad sastanak je Bajdenov prvi samit u svojstvu predsjednika SAD. Japanski premijer Jošihide Suga biće sledećeg meseca prvi strani lider koji se sastao sa Bajdenom u Beloj kući.

Na samitu, kojem u prisustovali i australijski premijer Skot Morison i indijski premijer Narendra Modi, dogovoreno je i da tesno sarađuju u oblasti klimatskih promena i bezbjednosti, te na oživljavanju ekonomskog rasta.

Foto: EPA/LINTAO ZHANG / POOL

Formirana je i radna grupa za ključne i nove tehnologije.

„Slobodan i otvoren Indo-Pacifik je od ključnog značaja za budućnost svih nas“, poručio je Bajden iz Bele kuće.

„SAD su posvećene saradnji sa vama, našim partnerima i svim našim saveznicima u regionu, da postignemo stabilnost“.

Premijer Japana je rekao da želi da ova četvorka „ide snažno napred ka postizanju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika“.

Indija i Australija su takođe naglasile značaj regionalne bezbednosne saradnje, koja je pojačana prethodnim sastancima Kvada na nižem nivou.

Indija, Australija i Japan su se suočili da bezbednosnim izazovima od Kine i pojačale su interesovanje za Kvad. Ta saradnja datira iz zajedničkog odgovora na zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004.

Kvad je oživljen tokom administracije Donalda Trampa koja ga je videla kao instrument za suprotstavljanje Kini.

Jučerašnji sastanak se podudara sa velikom američkom diplomatskom inicijativom da učvrsti saveze u Aziji i Evropi da se suprotstavi Kini, uključujući posete sledeće nedelje državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina Japanu i Južnoj Koreji.

Blinken će se takođe na Aljasci sastati sa glavnim kineskim diplomatom Jangom Đeičijem i državnim savetnikom Vangom Jiem, što će biti prvi lični susret na visokom nivou između dve najveće svetske ekonomije od početka Bajdenovog mandata.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)