Foto: AFP PHOTO / Taiwan's Defence Ministry / Handout / AFP / Profimedia

Kina bi mogla da napadne Tajvan u narednih šest godina, dok Peking ubrzava svoje korake da zameni američku vojnu moć u Aziji, upozorio je najviši američki komandant.

PROČITAJTE JOŠ:

Demokratski i samoupravni Tajvan živi pod stalnom pretnjom invazije iz Kine, čije vođstvo ostrvo vidi kao deo svoje teritorije i za koju su se zakleli da će jednog dana vratiti, prenosi Gardijan.

„Bojić se da oni (Kina) ubrzavaju svoje ambicije da istisnu SAD i našu vodeću ulogu u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima do 2050. godine“, rekao je glavni vojni oficir Vašingtona u azijsko-pacifičkom regionu, admiral Filip Davidson.

„Tajvan je očigledno jedna od njihovih ambicija pre toga. I mislim da je pretnja očigledna tokom ove decenije, zapravo u narednih šest godina“, rekao je na saslušanju u Odboru za oružane snage Senata SAD.

Davidson je rekao da širenje kineske vojne imovine u regionu rizikuje da stvori „nepovoljnu“ situaciju za SAD, smanjujući nivo odvraćanja.

„Akumuliramo rizik koji bi mogao da ohrabri Kinu da jednostrano promeni status kvo pre nego što naše snage budu u stanjug da pruže efikasan odgovor“, rekao je.

Tajvan se odvojio od kontinentalne Kine na kraju građanskog rata 1949. godine. Vladajuća kineska komunističa partija u Pekingu nikada nije upravljala Tajvanom ali ga smatra delom kineske teritorije.

Tajvansko rukovodstvo i sve veća većina njegovog stanovništva odbacuju ideju da su oni deo Kine, a napetost raste od kada je Peking prekinuo formalne kontakte sa Tajvanom nakon izbora njegove trenutne liderke 2016. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar