Gevin Vilijamson Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Britanski ministar Gevin Vilijamson objavio je u utorak uveče svoju ostavku na mesto u novoj konzervativnoj vladi jer je optužen za "nemoralno" ponašanje i slanje neprikladnih poruka poslanicima i bivšim kolegama.

„Kao što znate, u toku je žalbeni postupak u vezi sa porukama koje sam poslao“, napisao je Vilijamson, državni ministar bez portfelja, u pismu premijeru Rišiju Sunaku i to objavio na „Tviteru“.

„I druge optužbe su iznete“ i „one postaju smetnja za dobar rad ove vlade“, dodao je on.

Njegova ostavka – prva u vladi formiranoj pre dve nedelje, dolazi posle niza otkrića u vezi sa uvredljivim i pretećim porukama koje je ministar navodno slao.

On je e-poštom uvredio bivšu koleginicu i šeficu poslaničke grupe Vendi Morton da se žalila što nije bila pozvana na sahranu Elizabete Druge, a drugi ga optužuju za maltretiranje dok je bio u Ministarstvu odbrane i za „nemoralno“ ponašanje kada je i sam bio šef poslaničke grupe.

Porečima njegove bivše zamenice, En Milton, on je koristio finansijske teškoće poslanika kao sredstvo pritiska.

Nazvavši njegovo ponašanje „neetičkim i nemoralnim“, ona je rekla je za TV da je „stekla utisak da on voli prljave tračeve i da ih koristi kao polugu ako je potrebno“.

Drugi optuženi su rekli da je Vilijamson omalovažavao jednog državnog službenika dok je bio u Ministarstvu odbrane, govoreći mu da „prereže grkljan“ i „skoči kroz prozor“.

Kabinet premijera, Konzervativna partija i Odbor Parlamenta za pritužbe zbog uznemmiravanja otvorili su istrage.

Imenovanje Gevina Vilijamsona (46) u kabinet Rišija Sunaka ranije je izazvalo pitanja.

Sunak prihvatio ostavku 

Britanski premijer Riši Sunak prihvatio je danas ostavku Gevina Vilijamsona na mesto ministra bez portfelja nakon što su se u javnosti pojavile optužbe da je vršio mobing nad kolegama i da je vređao blisku saradnicu bivše premijerke Liz Tras.

Vilijamsona je Tereza Mej svojevremeno smenila sa mesta ministra odbrane zbog odavanja poverljivih informacija, ali otpustio ga je i Boris Džonson posle katastrofalnog dvogodišnjeg bilansa na položaju ministra obrazovanja, piše Gardijan.

Međutim, prošlog prošlog meseca Vilijamsona je novi britanski premijer Riši Sunak vratio u vladu kao ministra bez portfelja, ali njegov položaj je nedugo potom stavljen pod lupu javnosti nakon što je “Tortuaz media“ objavio da je slao uvredljive poruke Vendi Morton kada je saznao da neće biti na listi zvaničnika koji će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II, navodi londonski dnevnik.

Iz poruka koje je prikupio “Sandej tajms“ vidi se, kako dodaje Gardijan, da je Vilijamson optužio Mortonovu da demostrira lične političke preferencije pri izboru zvaničnika koji se pozvaju na kraljičinu sahranu.

Vilijamson je napisao da je „veoma loše i da se šalje vrlo jasna poruka“ da su oni koji nisu „favorizovani“ od strane Liz Tras namerno isključeni.

„Takođe, ne zaboravite da znam kako ovo funkcioniše i da za sve postoji cena“, zapretio je Vilijamson u svojim porukama koristeći, kako navodi Gardijan, eksplicitno vulgarni vokabular.

***

BONUS VIDEO: Novi premijer Velike Britanije navija za Sautempton

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar