Riši Sunak Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Novi britanski premijer Riši Sunak i njegova porodica useliće se u tradicionalnu rezidenciju britanskog premijera u ulici Dauning strit broj 10, objavila je vlada posle velike znatiželje javnosti.

Nagađanja o tome gde će novi premijer živeti započela su pošto je Sunak svoj prvi javni govor kao premijer ispred Dauning strita 10 održao sam. To je suprotno običaju da novi premijeri ili premijerke prve nastupe ispred rezidencije imaju s članovima porodice.

Istovremeno, Sunak i njegova supruga Akšata Marti, roditelji dvoje dece, su među najbogatiji Britancima i vlasnici su nekoliko raskošnih zdanja u Engleskoj i Londonu.

Sve je to podstaklo nagađanja da se porodica neće useliti u mnogo skromniji Dauning strit. Međutim, vlada je to demantovala.

Dauning strit broj 10 je sedište britanske vlade i zvanična rezidencija premijera, ali nekoliko poslednjih – Toni Bler, Gordon Braun, Dejvid Kameron, Tereza Mej i Boris Džonson, zapravo su s porodicama živeli u susednoj kući, u broju 11, gde je inače sedište ministra finansija, ali je i mnogo prostraniji stambeni prostor.

Portparolka vlade je rekla da, koliko joj je poznato, novi premijer i njegova porodica nemaju nameru da renoviraju prostor. To su prošle godine učinili Boris Džonson i njegova supruga Keri u broju 11, čime su izazvali veliki politički skandal pošto je renoviranje koštalo 200 hiljada funti, što je mnogo više od 30.000 koliko je predviđeno za takve namene. Džonson je nameravao da razliku u ceni renoviranja nadoknadi privatnim donacijama.

Bogatstvo Sunaka procenjeno je na 730 miliona funti.

BONUS VIDEO: Koliki je uticaj Londona u aktuelnim dešavanjima na Balkanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare