Foto:EPA-EFE/APA/HANS PUN

Austrijska vlada nameravala je da novi Zakon o obaveznoj vakcinaciji stupi na snagu od 1. februara, ali njegova primena mora da čeka odobrenje pokrajinskog doma parlamenta i potpis predsednika Austrije Aleksandera van der Belena.

Austrijski parlament velikom većinom je usvojio Zakon o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, ali je, da bi on stupio na snagu, neophodno da to učini i pokrajinski dom.

Pokrajinski dom austrijskog parlamenta sledeću sednicu održaće tek u četvrtak, a na toj sednici će zakon, bez sumnje, proći.

Nakon toga, zakon mora da potpiše i predsednik Austrije, te je neophodno da se zakon i zvanično objavi.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP / Profimedia

Time Zakon o obaveznoj vakcinaciji može da stupi na snagu najranije u petak 4. februara.

Zakon predviđa da svi punoletni građani, sa boravkom u Austriji, moraju da se vakcinišu protiv korona virusa.

Prema usvojenom zakonu u prvoj fazi građani će imati, kako ističe Ministarstvo zdravlja, priliku da ispune svoju obavezu i vakcinišu se.

U prvoj fazi, Ministarstvo će informisati građane o novoj obavezi i pokušati da podstakne one, koji to još nisu učinili, da se vakcinišu.

U drugoj fazi, koja stupa na snagu od 15.marta, kreće kažnjavanje.

Bec Austrija
Beč Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Od tog datuma policija, prilikom svake kontrole, može da izvrši i proveru vakcinalnog statusa, te kršenje zakona o obaveznoj vakcinaciji prijavljuje nadležnim vlastima, koje izriču kaznu u visini do 600 evra.

Ministarstvo zdravlja se nada da će građani platiti kazne po brzom postupku, pošto, ako podnesu žalbu, mogu dobiti i kaznu u visini do 3.600 evra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Inače, ako kažnjeni budu uložili žalbu to bi moglo i opteretiti sudove, koji već sada računaju sa više od stotine hiljade dodatnih sudskih procesa, koji će državu koštati 150 miliona evra.

U trećoj fazi, za koju još nije utvrđeno kada će nastupiti, vlasti će, na osnovu podataka iz registra o vakcinaciji utvrđivati ko nije vakcinisan, i kažnjavati.

Ta treća faza, spekuliše se, neće se ni primenjivati.

Austrijska vlada istakla je, prilikom donošenja zakona o obaveznoj vakcinaciji, da on neće uticati na talas omikron soja, već je priprema za jesen, do kada bi mogli da se pojave novi sojevi i novi talasi.

Inače, Austrija je prva zemlja u Evropi koja uvodi opštu obavezu vakcinacije, o čemu već mnoge druge države, kao što je Nemačka, diskutuju.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar