Foto:- / Wavebreak / Profimedia

Škotski kuvar Ahmed Aslam Ali koji je tvrdio da je izmislio "tika masalu", jelo od piletine koje je postalo klasik u južnoazijskim restoranima širom sveta, umro je u ponedeljak u 78. godini, objavio je njegov restoran u Glazgovu.

Njegov recept za kremast i umereno pikantan kari nastao je 1970-ih godina u kuhinji restorana „Šiš Mahal“, a potom postao jedno od najčešće naručivanih jela u Velikoj Britaniji.

„‘Tika masala’ od piletine je izmišljena u našem restoranu, nekada smo pravili pileću ‘tiku’ (marinirana piletina na žaru), ali jednog dana mušterija je rekla: ‘Hoću sos sa ovim, malo je suvo’ „, izjavio je 2009. za AFP Ahmed Aslam, poreklom iz pakistanskog Pendžaba. „Od tog dana smo to jelo spremali sa sosom na bazi jogurta, pavlakom i začinima“.

Pročitajte još:

„Restoran je bio njegov život, rekao je njegov nećak Andlib Ahmed. Tu je i ručao svakog dana. „Kuvari su mu pravili kari“, rekao je, sećajući se kako je prošle godine za Božić posetio svog perfekcionističkog strica – kuvara u bolnici koji mu je rekao da bi „trebalo da bude na poslu“.

Uprkos teškoćama da se dokaže tačno gde je nastalo to jelo koje se smatra prilagođavanjem karija zapadnjačkom ukusu, škotski poslanik Mohamed Sarvar je još tada preduzeo korake da „tika masala“ od piletine bude priznata kao lokalni specijalitet.

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Robin Kuk je 2001. opisao taj kari kao „pravo britansko nacionalno jelo“ i „savršenu ilustraciju načina na koji Velika Britanija upija i prilagođava spoljne uticaje“.

BONUS VIDEO Kuvarica u Vranju od vlasnika restorana dobila auto za 10 godina rada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar