Njujork vakcinacija
Njujork vakcinacija Foto:Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Prema novoj studiji koja je obuhvatila više od 45.000 pacijenata, većina neželjenih reakcija koje su ljudi iskusili nakon vakcinacije protiv kovida-19 mogla bi biti posledica "nocebo efekta", prenosi portal Science alert.

Inače, „nocebo efekat“ je pomalo kao „zli blizanac“ placebo efekta, koji se javlja kada pacijent doživi negativne nuspojave na tretman jer to očekuju, piše Danas.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako navodi pomenuti portal, u meta-analizi 12 nasumično odabranih, placebom kontrolisanih kliničkih ispitivanja, tim istraživača iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess (BIDMC) u Bostonu otkrio je da se do 64 odsto neželjenih efekata može pripisati ovoj vrsti brige.

„Neželjeni događaji nakon placebo tretmana su česti u ispitivanjima koja su nasumično kontrolisana“, kaže istraživač placeba Julia V. Haas iz BIDMC-a.

Ona je dodala da je prikupljanje sistematskih dokaza u vezi sa ovim nocebo odgovorima u ispitivanjima vakcine važno za vakcinaciju protiv kovida-19 širom sveta, posebno zato što se navodi da je zabrinutost zbog neželjenih efekata razlog za oklevanje sa vakcinom.

„12 kliničkih ispitivanja koje je proučavao tim uključivalo je ukupno 45.380 pacijenata. Od toga je 22.802 dobila pravu vakcinu. Preostalih 22.578 pacijenata je dobilo placebo, odnosno bezopasnu supstancu bez terapeutske vrednosti, kao što je fiziološki rastvor. Niko od pacijenata nije znao da li su dobili vakcinu ili placebo.

Nakon prve injekcije, 46,3 odsto pacijenata sa vakcinom prijavilo je sistemske neželjene događaje, koji su zahvatili celo telo, najčešće glavobolju i umor. Veći procenat pacijenata, 66,7 procenata, prijavio je lokalni neželjeni događaj, kao što je bol ili otok na mestu injekcije, prenosi Science alert.

Bonus video: Đorđe: Australijanci prošli težak period u pandemiji, Novak im je simbol protivljenja vakcinaciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)