Rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope Foto:Screenshot/pace.coe.int

Odnosi unutar parlamentarne većine u Crnoj Gori biće preispitani - kazao je poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj pošto je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić bio uzdržan tokom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o mišljenju kojim je preporučen prijem Kosova u tu organizaciju.

On je za TV kazao da će insistirati na odgovoru zbog čega je Čarapić u Strazburu promenio mišljenje.

Mišljenje s preporukom za prijem Kosova u Savet Evrope usvojeno je u utorak sa 131 glasom u Parlamentarnoj skupštini SE u Strazburu, a crnogorski poslanici glasali su različito. Pored uzdržanog Čarapića, Boris Mugoša iz Socijaldemokrata je glasao za, a protiv je bila Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije.

Kosovo je ukupno ipak dobilo podršku za prijem u SE.

Ministarka evropskih integracija Maida Gorčević, funkcionerka PES-a, ranije je u Prištini kazala da će Crna Gora glasati za prijem Kosova u SE.

No crnogorski poslanici nisu bili jedinstveni, a javnost i neke koalicione partnere, najviše je iznenadila uzdržanost poslanika Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je za Radio Slobodna Evropa da je sve vidljivija inferiornost i servilnost vladajućeg PES premijera Milojka Spajića prema partijama ranijeg Demokratskog fronta koje su „orijentisane pro-vučićevski i pro-putinovski“.

Ocenila je da je PES nova partija bez jasne ideologije, programa i sa neiskusnim kadrovima u politici.

„Sve češće ‘isklizavaju’ na važnim i vrijednosnim pitanjima. Ako neko pretenduje da bude ozbiljna partija, mora imati jasan stav oko ključnih pitanja, a pristup PES-a da sedi na više stolica nije održiv“ rekla je ona i dodala da PES nema usaglašen stav oko nekih bazičnih pitanja.

“A bez toga ne može računati na izgradnju kredibiliteta ni kod naše ni kod međunarodne javnosti”, navela je izvršna direktorka CGO.

Uljarević je kazala da je Čarapić sam priznao da je imao težak izbor jer „oni koji ne priznaju Kosovo kao državu će ga kritikovati što je bio uzdržan jer će to čitati kao da je bio ‘za’, a oni koji priznaju Kosovo kritikovaće ga čitajući njegovu uzdržanost kao glas ‘protiv’. Tako su i on i partija u pokušaju da se dopadnu svima faktički izgubili kod svih“, ocenila je Uljarević.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar