Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA

Frank-Valter Štajnmajer po drugi je izabran za predsednika Nemačke. Dobio je 1045 od 1472 glasova. Njegov drugi mandat počinje 19. marta. Borac za demokratiju i protiv istorijskog zaborava gotovo uvek nađe prave reči.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom svog prvog petogodišnjeg mandata, Frank-Valter-Štajnmajer je više puta pokazao da želi da deluje kao neko ko integriše i posreduje među ljudima. Kao neko, ko traži razgovor i pronalazi pravi ton, posebno u kriznim vremenima.

Početkom januara 2022. predsednik je ponovo zatražio razgovor u svojoj službenoj rezidenciji. Tema je bila: Za i protiv obavezne vakcinacije. Na javnu raspravu pozvani su i skeptici. Ali Frank-Valter Štajnmajer nije hteo da se jasno pozicionira. Odmah na početku diskusije je rekao: „Kao savezni predsednik, neću se u ovom krugu izjašnjavati ni za ni protiv obavezne vakcinacije.“

Borba za demokratiju

Frank-Valter Štajnmajer je vrhunac svoje političke karijere doživeo početkom 2017. kada po prvi put izabran za predsednika Nemačke; odmah u prvom krugu glasanja. Odmah je izneo svoj program: protiv istorijskog zaborava, protiv desnog populizma, prenosi Dojče vele.

Iako „nema razloga za uzbunu“, istakao je u svom inauguracionom govoru bez izričitog pominjanja AfD-a, populisti stalno podstiču debatu „vatrometom neprijateljskih slika“. A onda je uputio apel: „Moramo da naučimo da se borimo za demokratiju, pored toga što moramo o njoj i da govorimo“.

Štajnmajerovo remek-delo: Kabinet Merkel IV

Prvo iskušenje na poziciji predsednika stiglo je nekoliko meseci kasnije. Nakon izbora u jesen 2017. lideri stranaka nisu mogli da se dogovore oko nove Vlade; čak su razmatrali održavanje novih izbora. U to vreme, Štajnmajerova stranka SPD više nije htela u veliku koaliciju s CDU/CSU.

Štajnmajer je apelovao da se izborni rezultati shvate ozbiljno i da se uspostavi funkcionalna Vlada – i to je rezultiralo uspjehom. U martu 2018. formiran je kabinet Merkel IV u kojem je bio SPD. Ovo posredovanje predsednika u formiranju vlade jedinstveno je u istoriji Savezne Republike Nemačke. Iz istorijskih razloga Ustav daje predsedniku pre reprezentativnu funkciju i zadatke u zemlji i inostranstvu.

Predsednik skromnog porekla i velikog srca

Gotovo idealan za svoju Socijaldemokratsku stranku, Štajnmajer potiče iż siromašne familije. Kao sin stolara i fabričke radnice iz Detmolda u zapadnoj Nemačkoj, završio je srednju školu, studirao pravo, a kasnije i doktorirao.

Štajnmajer je 1975. posato član SPD. Na fakultetu je upoznao svoju buduću suprugu Elke Bidenbender, takođe pravnicu. Štajnmajer je osvojio simpatije Nemaca i odlukom iz privatnog života: krajem 2010. donirao je bubreg svojoj bolesnoj supruzi. Nemačka je bila dirnuta i puna simpatija.

Mentor i prijatelj: Gerhard Šreder

Gerhard Šreder, bivši kancelar Nemačke, otkrio je vrlo rano političke talente Štajnmajera, postao njegov mentor. Doveo ga je u Berlin i postavio ga za šefa Kancelarskog ureda. Neupadljiv, tajnovit, odan, nesebičan – tako Frank-Valtera Štajnmajera opisuju njegovi saradnici. To su idealni uslovi za mnoge druge poslove u politici.

Kancelarka Angela Merkel ga je 2005. imenovala za ministra spoljnih poslova u koalicionoj vladi koju su činili CDU/CSU i SPD. Tada se Štajnmajer usudio da zakorači na veliku političku pozornicu. Na izborima 2009. kandidovao se za kancelara i nije uspeo. SPD je dostigao samo 23 posto glasova, što je tada bio najgori rezultat od kraja rata.

Štajnmajer Drugi

Štajnmajer počinje svoj drugi predsednički mandat u svojoj 66. godini. Možda će se u drugom mandatu posrednik i moderator preobraziti u vizionara Frank-Valtera Štajnmajera. Za to mu na raspolaganju stoji narednih 5 godina.

BONUS VIDEO: Merkel u Beogradu, poruke i nasleđe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar