Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli osporio je izjavu slovenačkog premijera Janeza Janše da EU neće otvoriti nikakve humanitarne ili migracione koridore prema Avganistanu, navodeći da "nije na trenutno predsedavajućem Saveta EU da kaže šta će EU učiniti".

PROČITAJTE JOŠ:

„Sve naše institucije rade na tome da utvrde kakva solidarnost je potrebna za one koji su u opasnosti od novog (talibanskog) režima, a ne samo za Avganistance koji su radili sa nama“, rekao je Sasoli za “Rejn njuz 24”, a prenosi slovenačka agencija STA.

„Pozivamo premijera Janšu da razgovara sa evropskim institucijama kako bismo odlučili koji bi trebalo da budu sledeći koraci. Sve naše zemlje osećaju se uključene u rasplet situacije u Avganistanu i jasno je da moramo pokazati solidarnost”, poručio je Sasoli.

Njegova izjava je usledila nakon što je Janša na Tviteru napisao da EU „neće otvoriti nikakve humanitarne ili migrantske koridore prema Avganistanu“ ili dozvoliti ponavljanje migrantske krize iz 2015. godine.

“Nećemo dozvoliti ponavljanje strateške greške iz 2015. godine. Pomoći ćemo samo pojedincima koji su nam pomogli tokom misije NATO-a i državama članicama EU koje štite našu spoljnu granicu“, napisao je Janša na Tviteru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)