Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je danas da će Evropski parlament morati da se reformiše, odnosno da se pojačaju nezavisnost, intergitet i odgovornost, kako bi se vratilo poverenje u proces donošenja odluka u EP.

Ona je na otvaranju rasprave u EP rekla da je to početak širokih reformi, a povodom korupcijskog skandala, tzv. „Katargejta“ koji je pogodio tu instituciju.

Paralelno sa debatom, poslanici će ove nedelje izabrati novog potpredsednika nakon što su na prethodnom zasedanju povukli sa funkcije grčke socijalistkinje Eve Kaili, koja je u preventivnom pritvoru od 9. decembra prošle godine u okviru „Katargejta“.

Na zahtev različitih političkih grupa, EP je odlučio je da u utorak kasno održi debatu o „najnovijim otkrićima“ o aferi, a u okviru ove diskusije biće, između ostalog, obrađen mogući negativni uticaj aktera u nedavnim odlukama EP za Katar, Maroko i druge treće zemlje.

Roberta Metsola Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Metsola će na plenarnoj sednici ove srede izneti svojih 14 predloga za unutrašnju reformu kako bi se sprečilo da se slučaj kao što je „Katargejt“ ponovi.

Predlozi se sastoje od povećanja transparentnosti o aktivnostima ove institucije do ograničavanja pristupa parlamentarnim kancelarijama bivših poslanika u Evropskom parlamentu, oštrija pravila za kontakte poslanika sa lobističkim grupama ili ograničavanje vrste poslova koje poslanici mogu da rade kada napuste svoja mesta.

Predlog reforme je prošle nedelje bio predstavljen predsednicima političkih grupa u EP koji su, kako je danas izjavio portparol EP, dali svoju podršku reformama.

U svojim predlozima Metsola traži da se uvede obaveza da poslanici, njihovi asistenti i državni službenici otkriju sa kim se sastaju i sa kim razgovaraju o njihovom radu.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, predlaže uvođenje sistema za integritet u kojem bi morale da se prijave deklaracije o poklonima, deklaracije o putovanjima u treće zemlje koja nisu plaćena od strane Evropskog parlamenta, deklaracije o zakazanim sastancima i informacije iz Kodeksa ponašanja i savetodavnog odbora.

Postojeći Registar transparentnosti trebalo bi da bude obaveza za učešće na parlamentarnim saslušanjima i drugim događajima za sve lobiste, nevladine organizacije i predstavnike grupa interesa.

Na spisku predloga predsednice je i zabrana formiranja grupa prijateljstva sa tzv. trećim zemljama, a treće zemlje bi trebalo da komuniciraju sa EP preko Odbora za spoljne poslove i postojeće zvanične delegacije parlamenta.

Što se tiče ulaza u zgrade Evropskog parlamenta, Mecola je predložila da sva lica koja ulaze u prostorije, uključujući i predstavnike trećih zemalja, moraju biti prijavljena i moraju da navedu koji je cilj njihove posete, kao i da se oduzmu propusnice sa stalni ulazak u EP bivšim poslanicima.

Na današnjoj sednici evroposlanici bi trebalo da glasaju o ukidanju poslaničkog imuniteta Belgijancu Marku Tarabeli i Italijanu Andrei Kozolinu, koji su bliski sa Italijanom Pjerom Antonijom Pancerijem, čovekom koji je u srcu „Katargejta“ i koga je belgijsko pravosuđe optužilo da je koristio svoje odnose u parlamentu za promovisanje imidža Katara i Maroka.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar