Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/Printscreen/YouTube/DPS Crne Gore/RTCG-Zvanicni-kanal/Arhiva

Skupština Crne Gore nastavila je danas žestoku raspravu o izboru predsednika i članova nove Vlade. Drugi dan sednice obeležila je žestoka rasprava o programu mandatara Zdravka Krivokapića, ali i optužbe na račun prethodne vlasti.

Sukobi i polemika obeležili su drugi dana sednice Skupštine Crne Gore, na kojoj se bira nova Vlada, a briljirao je poslanik koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović. Ovo je izbor „top 5“ momenata sa današnje rasprave.

Pročitajte još:

Dritan Abazović

Abazović je očitao lekciju Milu Đukanoviću i bivšoj vlasti poručivši im da je ovo prva demokratska Vlada u istoriji Crne Gore i prva koja predstavlja volju naroda.

“Sa četiri milijarde evra nam ostavljate državu i pričate da nije spržena, dok se vaši funkcioneri bahate u vilama od po nekoliko miliona evra! Vi pričate o jednonacionalnoj Vladi? Kako vas nije sramota?! Kako vas nije sramota da govorite o etnički čistoj i jednoverskoj vladi, a ja nisam ni Srbin, ni pravoslavac”, rekao je Abazović poslanicima DPS-a.

“Vi želite da nas gurate u skuobe, mi ne želimo. Što se tiče odnosa sa Srbijom – krenućemo od nule. Nova vlada treba da gradi nove odnose. Mi ne želimo svađalačku politiku. Ako je neko želi, neka je primeni. Moći će da je primeni samo do sutra dok se ne izabere ova vlada. Da mi uđemo u vaš vrtlog širenja nacionalizma – ne pada nam na pamet. Sa svim državama u regionu mi želimo da gradimo najbolju moguću saradnju. Naša diplomatija treba da bude državna i treba da odgovara svemu onome što bi bilo jedna ozbiljnost države koja je mala, koja ima malu populaciju, čiji BDP značajno zavisi od turizma, samim tim i od dobrih odnosa i relacija sa svim državama. prvo regiona, a onda i celog sveta. Treba da gradimo najbolju moguću saradnju”, rekao je Abazović danas u Skupštini, dodajući da je ovo vlada kompromisa.

Foto: Printscreen/skupstina.me

Aleksandra Vuković

Aleksandra Vuković (DPS) istakla je da nije bila u sali dok su trajali „buka i bes poslanika Abazovića“, navodeći da će on jedini od nove Vlade imati koristi.

„Nazvali ste nas lopovima, antirodoljubima… Pozivam ga da se suoči sa svima nama, po pet minuta, da vi i ja prozborimo danas, ako se vaše veličanstvo može spustiti na nivo poslanika. Toliko ste uzleteli, da vam krila ‘lepetaju’“, rekla je poslanica DPS-a Abazoviću.

 

Draginja Vuksanović-Stanković

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković pokazala je zavidne semantičke veštine poručivši evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju da bi mu „bolje bilo da se manje prčio“.

“Ne mogu, a da ne završim diskusiju sa onim što smo čuli od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija. Dobro je da je dobio knjige od članova Predsedništva SDP-a. Kad neko ima znaje nema potrebu da viče, galami, prči. Bolje bi bilo Varheljiju da se manje prčio, a više pročitao o istoriji Crne Gore. Biti na tako važnoj poziciji, a ne znati osnovne lekcije o istoriji Crne Gore je sramota za one koji su ga predložili. Ne postoji evropski zvaničnik kojem ćemo dozvoliti da poništava istoriju Crne Gore i ovog naroda”, rekla je ona.

Foto: PrintscreenYouTubeRTCG – Zvanični kanal

Iz sveta i regiona pročitajte i:

Milan Knežević

Milan Knežević (DNP) rekao je da iz grla preko 133.000 ljudi koji su glasali koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ pita da li je ovo ona sloboda o kojoj smo pevali i koju smo obećali 30. avgusta.

„Ili smo možda mi koji smo pevali o slobodi falširali, promašili note… Želeo bih da verujem sve što se dogodilo od 30. avgusta je polukošmar i da ćemo se probuditi u sunačnom jutru koje smo obećavali da će svanuti. To su i očekivanja građana koji su nam dali podršku i željni su i gladni pravde…“, rekao je on i dodao da građani nisu „dali podršku da zaspemo 30. avgusta kao Srbi i 31. avgusta se probudimo kao Crnogorci“.

Marko Milačić

Marko Milačić (Prava Crna Gora) rekao je da je Krivokapić „kriv zato što ne laže i ne krade“.

Foto: Printscreen

„Dok su ka mandataru letele i lete nedobronamerne sugestije, budući premijer sedeo je sam kao osuđenik bez kazne i učinjenog dela.. Slušao sam kako mu pripisuju ono što nije uradio, da je nešto podmetnuo pa izdao, pa pogrešno birao i izabrao tim… Rečeno je dosta toga i o ministrima i kako će tako nikavi dobiti podršku. Poštenije je i ne glasati vladu nego je podržavati na određene načine. Bilo me je kao poslanika sramota od naroda Crne Gore“, rekao je Milačić.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare