Foto: AP Photo/ AP Photo/Rodrigo Abd

Od početka rata u Ukrajini rastu tenzije između dve pravoslavne crkve, a stotine sveštenika su pod strogim nadzorom zbog sumnje da sarađuju sa Moskvom. Kako prenosi Njujork Tajms sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koji su promenili stranu na sve načine pokušavaju da je unište.

Sveštenik iz grada Strja koji se nalazi u Lavovskoj oblasti poliven je zelenom farbom tokom nedeljne liturgije. Još jedan sveštenik iz kijevskog predgrađa Borođanka optužen je da je doušnik ruskih vojnika. Supruga lokalnog sveštenika privedena je u Rivnu zbog sumnje da je sarađivala sa Rusima.

Takođe, Crkva Svetog Vladimira u Lavovu više puta je bila meta napada protivnika Ukrajinske pravoslavne crkve, koji su je napunili penom, oskrnavili zidove natpisima i na kraju zapalili.

Ukraina uskrs
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

U poslednja tri meseca pristalice Ukrajinske pravoslavne crkve (PCU), uz podršku ili prećutnu saglasnost zvaničnika, zauzele su više od 250 crkava Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), koja je do pre mesec dana bila direktno povezana sa Moskvom.

Gradsko veće Lavova je početkom jula glasalo za usvajanje rezolucije o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve. Iako zabrana nema zakonodavno dejstvo, pošto se pravila o verskim organizacijama donose na nacionalnom nivou, jasno pokazuje rastuće nezadovoljstvo radom UPC.

Pročitajte još:

Za mnoge ukrajinske lokalne vlasti, zabrana UPC-a je postao je problem broj jedan.

„Kada je reč o Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, ne govorimo o Bogu, veri ili duhovnom razvoju. Možemo samo da govorimo o najvećoj opasnosti po našu nacionalnu bezbednost“, rekao je Sergej Kondračuk, predsednik regionalnog saveta Rivne u centralnoj Ukrajini.

Inače, UPC se u maju odvojila od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu nezavisnost i autonomiju uz obrazloženje da se ne slaže sa stavom moskovskog patrijarha Kirila o ratu u Ukrajini.

Druga, posebna pravoslavna crkva Ukrajine stvorena je nekoliko meseci nakon što je Ukrajina proglasila nezavisnost od sovjetske vlasti 1991. godine. PCU se godinama bori za priznanje od strane vaseljenskog patrijarha u Istanbulu. Njena želja je konačno ispunjena 2019. godine, kada su joj crkveni poglavari u Istanbulu dodelili autokefalnost od Moskovske patrijaršije.

Većina vernika prešla je u novu Crkvu, ali je većina parohija ostala lojalna UPC, što je izazvalo tenzije koje su dostigle vrhunac nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Danas postoji oko 8.000 parohija lojalnih Crkvi sa sedištem u Kijevu i još oko 12.000 lojalnih Moskovskoj Patrijaršiji. Od početka rata stotine parohija su promenile svoju lojalnost i prešle na stranu PCU. Ali pitanje je da li su sveštenici to uradili iz straha ili zato što se ne slažu sa ruskom retorikom.

Njihova motivacija su uglavnom pretnje. Kao kad ti ljudi dođu u kuću, razbiju prozore i nacrtaju kukaste krstove. Ili kao u Lavovskoj oblasti gde je sveštenik poprskan zelenom farbom jer je „saradnik“. Kakva je njegova saradnja? Da se ​​nada da će vera u koju veruje tačno je“, rekao je mitropolit Klement, portparol Ukrajinske pravoslavne crkve, za Njujork tajms.

Predstavnik Nikita Poturajev, koji je sazvao sednicu o uticaju Crkve u ukrajinskom parlamentu, potvrdio je u intervjuu za Njujork Tajms da vlasti istražuju sveštenike povezane sa Moskovskom crkvom zbog pomaganja u lociranju ciljeva ruske artiljerije. Protiv njih se vodi istraga i zbog navodnog davanja informacija o ukrajinskim aktivistima i slanja informacija o položajima ukrajinskih trupa. Oko 200 sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve pod strogim je nadzorom pod sumnjom da su potencijalni saradnici Moskve. Pored toga, skoro svi sveštenici UPC su pod nekim oblikom nadzora.

BONUS VIDEO: Ukrajinci postavili zastavu na Zmijskom ostrvu

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar