Kanada, protesti, protest, Branko Milanović
Foto: SCOTT OLSON / Getty images / Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Protesti kamiondžija u Kanadi traju već dve nedelje i doveli su do ozbiljnih posledica po ekonomiju kako Kanade, tako i Sjedinjenih Država. Kanadske vlasti sada su najavile blokadu računa svih koji učestvuju u demonstracija, a najpoznatiji srpski ekonomista Branko Milanović kritikovao je na Tviteru dešavanja u Kanadi, upitavši da li su deca kriva zbog učešća njihovih roditelja na protestima.

Kanadski premijer Džastin Trudo preduzeo je korak bez presedana, najavljujući zamrzavanje ličnih bankovnih računa demonstranata koji se protive epidemiološkim merama protiv koronavirusa.

Trudo se pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, navodeći da će opseg ovih mera biti „vremenski ograničen”, „razuman i proporcionalan” i da neće biti raspoređena vojska.

#social-embed_1

U skladu sa novim merama, banke će bez potrebe za sudskim nalogom moći da zamrznu lične račune bilo koga ko je povezan sa protestima.

Međutim, Milanović smatra da je reč o kolektivnoj odgovornosti, koja će uticati na čitave porodice.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ako prekinete protest koji onemogućava normalan život i uhapsite nasilne demonstrante, to je urađeno i u redu je. Ali zaplena računa ljudi uvodi kolektivnu odgovornost čitavih porodica. Da li su deca kriva ako je njihov otac protestovao?“, upitao je Milanović.

Jedini sličan primer, kako je istakao ekonomista dogodio se u Rusiji.

„Vlada je izricala drakonske kazne ljudima koji protestuju na „neovlašćenim protestima“ (bilo mesto ili vreme protesta koje nisu odobrile lokalne vlasti). Dakle, Kanada je u dobrom društvu“, ocenio je Milanović.

BONUS VIDEO Haos u prestonici Kanade – protesti protiv kovid mera 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar