Foto: Helen H. Richardson/The Denver Post via AP,AP Photo/David Zelio,Cliff Grassmick/Daily Camera via AP, Gregg Corella/Handout via REUTERS

Desetine hiljada ljudi je evakuisano, a stotine domova je uništeno dok su se požari širili američkom državom Kolorado, prenosi BBC. Na društvenim mrežama se mogu naći dramatični snimci požara, na kojima se vidi kako se dim širi duž auto-puta, kako gore čitava naselja i kako se požar može videti čak iz vazduha.

PROČITAJTE JOŠ:

Požari koji se šire u okrugu Bolder, severno od Denvera, a zvaničnii kažu da vrlo verovatno ima mrtvih kako vatrena stihija nastavlja dalje da se širi. U međuvremenu, guverner Džerad Polis proglasio je vandredno stanje.

„Ovaj požar nije toliko pitanje resursa“, rekao je on. „Ova vatra je sila prirode“.

„Nadamo se da će vetrovi utihnuti, da će se vreme promeniti“, dodao je on.

„Ali za one koji su direktno pogođenni, znajte da niste sami“.

Vetrovi koji duvaju u Koloradu se kreću brzinom 169 kilometara na čas i raspiraju plamen širom ovog regiona nakon istorijeske suše.

Dok su prethodni požari u Koloradu bili uglavno u ruralnim pedelima, ovi najnoviji su zahvatili prigradske delove.

Dramatični snimci sa društvenih mreža

Na društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi koliko su dramatični razvoji događaja na terenu. Na jednom snimku se vidi kako gori čitavo jedno naselje. U opisu piše kako vetrovi ne prestaju. Kuće su skroz zahvaćene plamenom, a iznad njih se uzdiže gusti crni dim.

Na drugom snimku se mogu videti gust dim koji se širi duž auto-puta. Deluje kao da je pala magla, a vidljivost je slaba.

Na jednom od snimaka se vidi kako požar izgleda iz vazduha. Jedna žena je podelila video koji je njen sin snimio dok je putovao avionom u Sijetl. Vidi se kako vatrena stihija buktu u različitim delovima i kako se dim širi.

Jedan video koji se pojavio na Tviteru pokazuje kako su se plamen i dim približili jednom restoranu dok su u njemu bili roditelji sa decom. Kroz prozor se vidi kako vatra kreće da bukti tik uz restoran, a od dima je smanjena vidljivost.

Fotografija koja je dirnula mnoge bila je onda gde lekari jedne bolnice kroz prozor posmatraju plamen koji divlja u njihovoj neposrednoj blizini. Vidi se gomila policijski, kao i vatrogasnih, ali vozila hitne pomoći, dok vatra bukti.

Izgubio je sve

Patrik Kilbrajd (72) je bio na poslu u prodavnici kada je čuo naređenje za evakuaciju, izvestio je Denver post.

Požurio je kući, ali je imao vremena samo da pokupi nekoliko stvari pre nego što je plamen zahvatio njegovu imovinu. Njegovi ljubimci, pas i mačka su preminuli.

„Prosto je čudan osećaj preći od toga da imate sve da vam je život udoban, dok toga da nemate ništa“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Bukte požari u blizini Denvera: Uništene stotine kuća, evakuisano stanovništvo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram