Žestoki požari postaknuti snažnim vetrom u dva grada istočno od američkih Stenovitih planina u blizini Denvera, uništili su više stotina kuća, prouzrokovali povrede kod najmanje ljudi i podstakli evakuaciju više desetina hiljada stanovnika, saopštile su danas lokalne vlasti.

#related-news_0

Požar, koji se brzo proširio prerijskom travom, izazvala je varnica sa dalekovoda i transformatora koje su prevrnuli usled jakih vetrova, prema rečima šerifa okruga Bolder DŽoa Pela, prenosi agencija Rojters.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Naredbe za evakuaciju su prvo izdate za sve stanovnike grada Superior u Koloradu, sa populacijom od oko 13.000, a ubrzo i za susednu opštinu Luisvil, u kojoj živi više od 18.000 stanovnika, saopštila je kancelarija za vanredne situacije okruga Bolder na Tviteru.

U odvojenom saopštenju, kancelarija Nacionalne meteorološke službe u Bolderu je pozvala sve građane Superiora da se odmah evakuišu.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Za samo nekoliko sati, požar je zahvatio oko 647,5 hektara i uništio više od 500 domova, izjavio je Pel na konferenciji za anovinare, prenosi Tanjug.

Olujni vetar je, prema njegovim rečima, onemogućio da se zaustavi brzo napredovanje vatre, zbog čega su vatrogasci i osoblje hitne pomoći „u suštini trčali ispred požara u nastojanju da samo sklone ljude s puta. To je sve što možete da uradite“.

Foto: Helen H. Richardson/The Denver Post via AP

Šerif je rekao da nema izveštaja o nestalim ljudima i prijavljenih mrtvih osoba.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

BONUS VIDEO: Tragedija u Londonu: Dva para blizanaca stradala u požaru u kući

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar