Hrvatska

Srazmere nesreće koje su zadesile delove Hrvatske tokom razornih zemljotresa su velike, Petrinja, Glina i Sisak su u ruševinama, ljudi su ostali gotovo bez svega, neki nažalost i bez života. Kolika ih je katastrofa zadesila svedoče fotografije. Očaj se vidi na svakoj od njih.

„Mi živimo u tragičnom dobu, no nećemo priznati da je takvo. Katastrofa se dogodila, mi se nalazimo u ruševinama, počinjemo ponovo graditi nova mala obivališta i njegovati nove nada.To je doista težak posao: nema danas glatkog puta u budućnost ali mi zaobilazimo zapreke ili se penjemo preko njih. Moramo živjeti pa makar se i nebesa srušila“, citat je D. H Lorensa, kojim su potpisane fotografije koje prenosimo, a koje najbolje opisuju ono što se u ovom delu Hrvatske trenutno dešava.

Da podsetimo, jak zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale pogodio je centralnu Hrvatsku 29. decembra. Epicentar je bio u Petrinji koja je potpuno srušena. Građani su ostali bez krova nad glavom, bližnjih, struje, vode… Sve raspoložive službe danima su na terenu – pomažu vojska, policija, vatrogasci, ekipe Hitne pomoći…

Pomoć je stizala iz Slovenije, Austrije, Italije, Grčke, Rumunije… Srpska Vlada namenila je milion evra pomoći.

Hrvatska Vlada 2. januara proglasila je dan žalosti.

Ni posle nedelju dana od katastrofalnog zemljotresa građani ovog dela Hrvatske i dalje nemaju mira, jer tlo neprestano podrhtava.

Strah je reč koja najbolje opisuje ono što se može videti na priloženim fotografijama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar