zemljotres hrvatska
Foto: Shutterstock

Jak zemljotres magnitude 6,2 stepena pogodio je Hrvatsku, a potres se osetio i u Srbiji, pogotovo Beogradu, rečeno je iz Seizmološkog zavoda Srbije za Nova.rs.

Kako kažu iz Seizmološkog zavoda za Nova.rs, ovo su samo preliminarni podaci.

„Zemljotres se dogodio na teritoriji Hrvatske u blizini Siska, južno od Zagreba. Preliminarno, magnituda zemljotresa bila je 6,2 stepena Rihterove skale“, rekli su iz Zavoda za naš portal.

Kako kažu iz Zavoda, zemljotres se dogodio tačno u 12:19 sati. Ovo je, inače, jedanaesti zemljotres u Hrvatskoj u poslednjih 30 sati.

Prema podacima stranih sajtova koji prate zemljotrese, u Zvorniku je potres bio maginutude 7,7 stepeni Rihterove skale. Ipak, građani opštine u neposrednoj blizini hrvatske granice kažu za Nova.rs da nije bilo oštećenja u gradu.


Brojni građani podelili su svoje lično iskustvo tokom zemljotrewsa na društvenim mrežama.

Građani Užica, pre svega ono koji žive u višespratnicama, nešto ispred 12:30 osetili su poljuljkivanje tla. Zaškripala su vrata, ljuljali se lusteri i zavese.  Sve je trajalo desetak sekundi.  Da se telo pomera svedoči i glasan lavež pasa koji dopire sa svih strana. Preciznijih detalja nema.

Slično je bilo i u Kragujevcu, gde su potres ponajviše osetili stanari višespratnica. Ipak, oštećenja i žrtava srećom nije bilo. Kragujevčanka Nataša V. u trenutku zemljotresa bila je u stanu na 12. spratu sa troje dece. Za Nova.rs
svedoči da je na toj visini zemljotres dobro zaljuljao.

’’Prvi udar nisam ni osetila jer sam presvlačila bebu, ali je stariji sin koji je sedeo za stolom i nešto crtao, rekao da mu se ljulja sto. U prvi mah mu nisam poverovala i mislila sam da mu se učinilo, ali je drugi udar bio mnogo jači. Zatresle su se stvari po kući, jelka je prvo počela da pucketa, da se ljulja i da pada, ali se zadržala na nameštaju. Deca su se prilično uplašila, a meni se od zemljotresa zavrtelo u glavi’’, opisala je Nataša svoje iskustvo za naš portal.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zemljotres koji je danas pogodio Zagreb osetio se i u Čačku. Da se tlo prilično drmalo kaže za Nova.rs Milka Kujundžić iz grada pored Morave.

„Prvo smo videli da se klati luster u spavaćoj sobi, a potom su se zatresle i čaše u vitrini. Tada smo shvatili da se radi o zemljotresu. Prilično smo se iznenadili i nije nam bilo svejedno“, ispričala nam je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare