Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus ponovno je izjavio da su izraelske naredbe o evakuaciji severa Gaze "smrtna kazna" za one koji primaju medicinsku negu u lokalnim bolnicama.

„Zdravstvena situacija na severu Gaze je strašna. Napadi na objekte zdravstvene nege uzrokuju dodatne smrti i povrede. Naredbe Izraela za evakuaciju bolnica praktično je nemoguće sprovesti i predstavljaju smrtnu kaznu za bolesne i povređene.

Zdravstveni radnici ostaju uz svoje pacijente. SZO poziva Izrael da zaštiti zdravstvene ustanove, zdravstvene radnike, pacijente i civile te da odmah poništi naredbe za evakuaciji bolnica“, objavio je na X-u, bivšem Tviteru, prenosi Index.hr.

„Niko ne može zamisliti šta se događa na terenu“

Poruka je popraćena audio snimkom dr. Jousefa Abu-Al Riša koji govori o stanju u bolnici u Gazi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Niko ne može zamisliti šta se događa na terenu. Užasno je. Evakuacija bolnice Šifa je nemoguća. Zapravo, sve ostale bolnice, iako su proširile svoje kapacitete i broj kreveta, nakon proširenja su svi njihovi kapaciteti u potpunosti popunjeni žrtvama i povređenima. Niko ne može evakuisati bolnicu, jer u drugim bolnicama nema dodatnih kreveta.

I druga stvar, većina slučajeva je nestabilna. Čak i ako ih želimo prebaciti, čak i da ima dodatnih kreveta u drugim bolnicama, što nije istina, oni će umreti jer im je stanje previše nestabilno da bi mogli da ih transportujemo“, rekao je lekar iz Gaze.

BONUS VIDEO: Duško Lopandić: U sukobu u Gazi obe strane brutalno krše sva ratna prava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar