Foto: Shutterstock

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) je na svom Fejsbuk profilu objavila priču o (ne)funkcionisanju sistema hitnog medicinskog prevoza s ostrva na kopno zbog kojeg je, kako smatra, jedna porodica izgubila nerođeno dete.

Ona je na početku svoje poruke istakla da je poražena što se tako nešto dogodilo u drugom najvećem gradu i Hrvatskoj.

„S osećajem ogorčenja, osećajem poraza i stanja šoka radi porodice i činjenice da se ovako nešto može desiti u današnjem vremenu, u 2023. godini, u drugom gradu po veličini u Hrvatskoj i jednom od razvijenijih i naseljenijih ostrva u Hrvatskoj.

Brač je od kopna (Supetar- Split) udaljen oko 16 km ili 9 milja koje su se u ovom slučaju pokazale više nego kobne. U ovom periodu dobijala sam više informacija da prevoz gliserom ne funkcioniše kako treba, postavljala sam preko većnika pitanja na ovu temu kao i županu splitsko-dalmatinskom gde su me uveravali da sve besprekorno funkcioniše. Inicirali smo više sastanka na temu zdravstva ali bez konkretnih pomaka“, piše Marković.

Ona ističe, da iz saglasnost porodice, deli tragičnu priču koja je dogodila na ostrvu, u nadi da će pomoći hitnoj promeni situacije.

„Juče ujutro oko 8 sati trudnica se zbog krvarenja javila ginekologu u Supetru nakon čega je upućena na Hitnu pomoć u supetarsku ispostavu Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, gde su lekari koji, naravno imaju ograničene resurse, pozvali gliser hitne službe radi transporta trudnice u Split. Ovim putem moram kazati da sa lekarima u hitnoj u Supetru imam samo najbolja iskustva te verujem da se i oni puno puta osećaju nemoćni radi ograničenih resursa“, navela je gradonačelnica Supetra.

Prema njenim rečima, jednom gliseru nije radio motor, a drugom nisu radili brisači, zbog čega nisu bili u mogućnosti da trudnicu prevezu u Split.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

„Nakon toga dignut je helikopter, te je pacijentkinja tek nakon 11.30 sati prevezena u bolnicu u Splitu. Radi informacije koliko je sve to trajalo važno je kazati da je suprug trajektom došao do bolnice u Splitu u isto vreme kao pacijentkinja, tj., tzv. hitan medicinski prevoz žene je u rangu brzine redovne linije Supetar-Split“, piše Marković.

U bolnici je, navodi, utvrđeno da je plod izgubljen.

Foto:EPA/MAURITZ ANTIN

„Situacija koja je sledila nakon me toliko zgrozila i potresla te ne mogu zamisliti kako je porodici trenutno. Naime, pacijentkinja je, nakon što je dobila lekove za odbacivanje ploda, poslata kući NA BRAČ, po vetru koja je sinoć duvao , na ostrvo gde znaju da NEMA mogućnosti HITNOG medicinskog prevoza, pa se ona zbog bolova jutros oko 6 sati javila ponovo u Hitnu u Supetru kada je zajedno sa suprugom upućena na trajekt u 6.30 da ide u Split u bolnicu“, ističe gradonačelnica.

POGLEDAJTE JOŠ:

Usledio je tragični epilog, kada je nesrećna žena, prema rečima Marković, porodila mrtvi plod u vozilu sama sa suprugom, u trajektu na redovnoj liniji u 6.30, Supetar-Split.

Ona je na kraju poručila da nema reči da opiše tugu porodice koja je doživela tragediju, ali i da ne neophodna hitna promena sistema kako se ovakve stvari više ne bi dešavale.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare