Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Plaćenička privatna ruska vojna grupa Vagner mogla bi postati organizacija "tvrdolinijaške ideološke elite" nakon meseci intenzivnih borbi u istočnoj Ukrajini. U video snimku objavljenom na Telegramu u subotu, šef ove zloglasne paravojne grupe Jevgenij Prigožin rekao je da će, nakon završetka bitke za Bahmut, snage Vagnera postati "vojska s ideološkom komponentom".

Žestoke i izuzetno krvave rovovske borbe u Bahmutu u ukrajinskoj istočnoj regiji Donjeck traju više od sedam meseci i taj je grad postao žarište rata Kremlja protiv ukrajinskih obrambenih snaga. Glavni štab oružanih snaga Ukrajine objavio je u nedelju na Fejsbuku da ruske snage „nisu zaustavile napade“ na Bahmut. Istovremeno, nema potvrde da su ruske snage napredovale u gradu u subotu, kako je u najnovijem izveštaju naveo istraživački tink tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Ipak, čini se da ruske snage ostvaruju sve veće uspehe na tom frontu. U sredu je ISW izvestio da Moskva kontroliše oko 50 odsto grada. Ruske regularne vojne snage se bore uz borce koje je regrutovala grupa Vagner za kontrolu nad granatiranjima i raketiranjima praktično potpuno uništenom gradu te se veruje da su pretrpele velike gubitke, prenosi Jutarnji list.

No, kada se bitka završi, kako prenosi Njuzvik, plaćenička grupa bi trebala biti reorganizovana i redizajnirana, barem prema rečima njenog osnivača i šefa. Prigožin se verovatno nada „restrukturiranju“ Vagner grupe u „tvrdolinijašku ideološku elitnu paralelnu vojnu organizaciju“ kako bi osigurao da ona ima „specijalizovanu ulogu“ u Ukrajini, navodi ISW. Moguće je da je to osmišljeno kako bi se zamenio prethodni cilj osvajanja Bakhmuta nakon što bitka završi, dodaju se.

Foto:Profimedia.rs

„Privatne vojske prete haosom u Rusiji“

Prigožin je takođe rekao da će uslediti još jedan talas regrutovanja kako bi se stvorila „vojska s ideološkom komponentom“. Grupa se, kako navodi ISW, pri regrutovanju fokusirala na angažman mlađih boraca.

„Grupa Vagner verovatno ima za cilj regrutovanje kroz ovu kampanje usmerene na mlađe osobe i usaditi im Prigožinov ekstremistički ideološki brend ruskog ultranacionalizma“, procenjuju u tink tanku.

U subotu je bivši general-pukovnik američke vojske Mark Hertling izjavio da će „sve veća prisutnost“ privatnih vojnih kompanija, poput grupe Vagner, „doprineti haosu unutar Rusije“ ako Putinova vlada poklekne.

U međuvremenu, kako je takođe izvestio ISW, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je svojom izjavom potvrdila da postoje ‘dvorske borbe‘ u unutarnjem najužem krugu Kremlja, da je Kremlj prepustio centralizovanu kontrolu nad ruskim informacionim prostorom te da ruski predsednik očito u ovome trenutku nema rešenja za to.

Naime, kremaljski novinari, akademici i razni pristalice Novorusije – delova Ukrajine koje je Rusko carstvo smatralo svojim nakon preuzimanja od Otomanskog carstva prostor od Odese na jugu do Luganska na istoku, pri čemu Putin u teritoriji Novorusije, uz Krim, uključuje Donjeck, Lugansk, Harkov, Dnjipropetrovsk, Zaporožje, Herson, Nikolajiv i Odesu – održali su u subotu u Moskvi forum o „praktičnim i tehnološkim aspektima informacijonog i kognitivnog ratovanja u savremenoj stvarnosti“.

Tokom panel rasprave Zaharova je izjavila da Kremlj ne može obnoviti staljinistički pristup uspostavljanja modernog ekvivalenta sovjetskom informacionom kabinetu za središnju kontrolu ruskog unutrašnjeg informacijskog prostora zbog borbi između kremaljskih „elita“, pri čemu nije specificirala na koje to ‘elite‘ misli.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaharova potvrdila borbe u Kremlju

Ove reči portparolke ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, kako ističu u ISW-u, vredne su pažnje jer potvrđuju ranije procene Instituta – iako ne samo njihove, budući da brojni stručnjaci, mediji i zapadni političari o tome nagađaju još otkako su propali planovi Moskve na početku invazije – o pogoršanju odnosa unutar režima u Kremlju i dinamici kontrole informacionog prostora.

Izjava Zaharove, kako se navodi u izveštaju, podržava više procena – da u Kremlju postoje borbe između ključnih članova Putinovog unutrašnjeg kruga, da je Putin tokom vremena velikim delom ustupio ruski informacioni prostor tokom vremena raznim pseudonezavisnim akterima te da ruski predsednik očito nije u stanju da preduzme odlučne korake kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad ruskim informacionim prostorom.

U tink tanku kažu kako nije jasno zašto bi Zaharova, kao iskusna portparolka visokog nivoa, otvoreno priznala te probleme u javnom okruženju. Analitičari ISW-a procenjuju kako je moguće da je Zaharova ovom prilikom po prvi put direktno govorila o ovim problemima da bi ublažila očekivanja ruskih nacionalističkih proratnih vojnih blogera u vezi trenutačnih sposobnosti Kremlja da se okupi oko jedinstvenog narativa ili možda čak i oko jedinstvene politike.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar