Kirgistan i Tadžikistan
Foto: AP Photo/Vladimir Voronin

Kirgistan i Tadžikistan saglasili su se danas o potpunom prekidu vatre, nakon izveštaja o novoj pucnjavi i nagomilavanju vojske zbog graničnih sukoba koji su izbili u sredu i u kojima su poginule 49 osobe.

Šefovi organa državne bezbednosti dveju zemalja najavili su sporazum na zajedničkom brifingu, nekoliko sati nakon što je kirgistanska granična služba saopštila da su tadžikistanske trupe otvorile vatru na njihova vozila, prenosi Rojters.

Danas su, takođe, predsednici te dve centralnoazijske države razgovarali telefonom, kako bi dogovorili dalje korake, saopšteno je iz njihovih kancelarija.

Kirgiske vlasti prijavile su 34 ubijenih, od čega 31 civilna žrtva, kao i 132 ranjene osobe. Izvori lokalnih vlasti u Tadžikistanu rekli su da je na njihovoj strani ubijeno 15 ljudi, uključujući šest graničara i jednog policajca.

„Tragedija koja se dogodila u pograničnom području nikada se više ne sme ponoviti“, rekao je Saimumin Džatijev, šef Tadžikistanskog odbora za nacionalnu bezbednost, dok je stajao pored svog kirgiskog kolege Kamčibeka Tašijeva.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa kolegama iz obe zemlje, pozivajući ih da se pridržavaju sporazuma o prekidu vatre, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kirgistan i Tadžikistan, koji su bivše sovjetske republike, domaćini su ruskih vojnih baza i Moskvu smatraju strateškim saveznikom.

Sukobi su izbili u sredu uveče duž granice između tadžikistanske provincije Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu, zbog spora oko rezervoara i pumpe na reci Isfara.

Seljaci sa suprotnih strana gađali su se kamenjem, a graničari su se pridružili puškama, minobacačima, pa čak i, prema tvrdnjama kirgiških graničara, tadžikistanskim vojnim helikopterom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)