Foto: EPA-EFE/WANG HAIBIN

Kineski grad Sijan posle više od tri nedelja je postepeno počeo sa ukidanjem mera ograničenja protiv korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ:

Državni emiter „CCTV“ izvestio je danas da su određene oblasti i razvojne zone u Sijanu počele da obnavljaju proizvodnju, prenosi agencija AP.

Zvaničnici su na konferenciji za novinare rekli da su mere izolacije delimično ili potpuno ukinute u nekim zajednicama koje su označene kao manje rizične, dozvoljavajući ljudima da napuste svoje domove na ograničeno vreme kako bi kupili dnevne potrepštine.

U Sijanu je 22. decembra uveden strogi lokdaun, nakon izbijanja slučajeva korona virusa, a koji su zvaničnici pripisali delta soju, prenosi Tanjug.

Grad Sijan sa populacijom od 13 miliona prijavio je od decembra prošle godine preko 2.000 infekcija slučajeva korona virusa, navodi AP.

Kina nastoji da suzbije lokalni prenos omikron i delta soja svojom politikom „nultog kovida“.

Nekoliko opština i gradova u južnoj provinciji Gvangdong, uključujući prestonicu Peking, poslednjih dana su registrovali lokalne slučajeve omikron soja korona virusa.

Kineska prestonica Peking donela je ranije danas novu odredbu prema kojoj će se od putnika zahtevati da imaju negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata, a kako bi ušli u grad.

U subotu je grad prijavio prvu lokalnu infekciju visoko prenosivim omikron sojem, a registrovan je, kako se navodi, kod osobe, koja je posetila više tržnih centara i restorana u proteklih 14 dana.

Takođe se navodi da osoba nije napuštala grad od početka ove godine.

Nova odredba, koja će biti na snazi od 22. januara do kraja marta, ima za cilj da pomogne u ranom otkrivanju omikron soja, objavio je na svom zvaničnom nalogu na društvenim mrežama „Peking Dejli“.

Oko 13.000 ljudi testirano je na korona virus u pekinškom okrugu gde je otkriven slučaj omikrona, ali nijedan od rezultata nije bio pozitivan, navodi „Peking Dejli“ pozivajući se na zvanično objavljene podatke.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)