Foto:Screenshot/Twitter

Poslednji ukrajinski vojnici koji brane Marijupolj rekli su da im je u ponedeljak "nestalo municije" i da očekuju da će ih ruske snage koje okružuju grad vrlo brzo ubiti ili zarobiti.

U objavi na Fejsbuku, 36. brigada marinaca Ukrajinskih oružanih snaga navela je da se njihova 47-dnevna odbrana Marijupolja, luke na jugu Ukrajine, tragično završava. Na društvenim mrežama su se pojavili i njihovi snimci, za koje pojedini ukrajinski mediji ističu da su oproštajne poruke.

„Dragi Ukrajinci. Mi smo 36. brigada marinaca koja nosi ime admirala Mihaila Bilinskog. Napustili smo Krim ne izneverivši zakletve iz 2014. godine i nastavili smo da obavljamo dužnost odbrane Ukrajine. Branimo Marijupolj već 47 dana“, rekli su marinci.

„Bombardovani smo iz aviona i gađani iz artiljerije i tenkova. Radili smo sve što je bilo moguće i nemoguće, ali svaki resurs ima potencijal da nestane“, navodi se.

Ruske trupe od početka marta opsedaju grad na Azovskom moru. Teritorija koju kontrolišu ukrajinske snage postepeno se smanjila na nekoliko centralnih oblasti. Preživeli marinci su sada skriveni u železari i čeličani Azovstal pored luke.

„Neprijatelj nas je postepeno potiskivao. Opkolili su nas, a sada pokušavaju da nas unište“, objavili su.

Ranjenici su činili gotovo polovinu brigade, a oni čiji „delovi tela nisu otkinuti“ nastavlaju borbu, navode oni.

Očajnički vapaj ukrajinskih marinaca dolazi u trenutku kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da je Rusija „razorila“ Marijupolj.

U svojoj poruci, marinci u Marijupolju ističu da se osećaju kao da su otpisani od strane svog vrhovnog komandanta. Istakli su da niko iz vojnog vrha ne želi da komunicira sa njima i da osećaju nedostatak podrške.

PROČITAJTE JOŠ:

Kažu da ništa ne znače ponovljena obećanja da će biti ublažena ruska ofanziva ili da će ranjenici biti evakuisani helikopterom. Kao i zarobljeno civilno stanovništvo Marijupolja, vojnici žive u paklenim uslovima.

„Više od mesec dana smo se borili bez snabdevanja municijom, bez hrane, bez vode i lekova“, objavili su oni.

„Danas će verovatno biti ekstremna borba. To je smrt za neke od nas, a zarobljeništvo za ostale. Ne govorite loše o marincima, jer smo verni zauvek“, reči su kojima su završili svoje obraćanje.

Sve današnje vesti iz Ukrajine pročitajte u našem današnjem blogu.

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare