Angela Merkel
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Angela Merkel, dama broj jedan kako nemačke, tako i svetske politike, danas je odradila svoj poslednji radni dan. Olaf Šolc je postao novi nemački kancelar, a Merkolova posle 16 godina na čelu nemačke države, odlazi u zasluženu penziju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Baviću se stvarima koje sam zanemarivala“

Merkelova je rekla da želi da „možda malo putuje ili čita, ili jednostavno uživa u slobodnom vremenu znajući da u narednih 20 minuta ne može da se desi nikakav iznenadni preokret“, objavio je krajem oktobra nedeljnik Frankfurter Algemajne Cajtung.

Naglasila je da će prvo uzeti pauzu i da neće prihvatiti nikakve pozive. Istakla je da bi u slobodno vreme želela da razmišlja o onome što je zaista zanima, piše Dojče vele.

„Nakon toga ću možda pokušati da pročitam nešto, a onda će oči početi da mi se sklapaju pošto sam umorna, pa ću odspavati malo“, rekla je.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Dodala je još da „mirne duše može da kaže da je ispravno da neko drugi preuzme dužnosti kancelara“, rekla je Merkelova.

Merkelova (67) je rekla da oseća zahvalnost što je služila naciji i da sa zadovoljstvom gleda na „dug, a u nekim slučajevima i komplikovan period“ svog političkog angažovanja.

„Možda će kasnije stići i malo melanholije“, zaključila je kancelarka.

Odlazak na odmor?

Merkelova bi vrlo verovatno mogla da poželi da provede više vremena sa suprugom Joakimom Zauerom u Hohenvaldeu. U pitanu je seoce pored grada Templina u bivšoj Istočnoj Nemačkoj gde je Merkelova odrastala. Tamo ima i vikendicu koju je koristi za odmor.

Angela Merkel Frank-Valter Stajnmajer
Angela Merkel i Frank-Valter Štajnmajer Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

AFP piše da bi sada već bivša kancelarka mogla da se posveti uzgajanju povrća, posebno krompira pošto je u razgovoru za magazin „Bunte“ 2013. rekla da u tome posebno uživa.

Mediji pišu da Angela voli i italijansko vulkansko ostrvo Iskija kod Napulja, kao i tamošnje mesto Sant Anđelo. Nije isključeno da bi Angela mogla i da drži govore na brojnim univerzitetima, koja su joj uručila počasne doktorate.

Bila i ostala skromna

Merkelovu uspeh nije promenio, pa se može pročitati u medijima da je često sama išla i supermarket po namirnice.

Angela je 2014. godine čak odvela kineskog premijera Lija Kećijanga u svoj najdraži supermarket nakon što su održali sastanak.

Zato se i komentariše da bi nekad najmoćnija žena sveta, mogla jednostavno da provodi mirne večeri kod kuće. Priča se da Merkel voli da jede čorbu od krompira.

Angela Merkel i Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/MICHELE TANTUSSI / POOL

Kolika će biti Merkelina penzija?

Angela Merkel koja je 17. jula napunila 67 godina, neće morati da brine za finansije. Merkelova je dok je bila kancelarka zarađivala 25.000 evra mesečno, a pored toga dobijala i 10.000 evra zato što je član Bundestaga. Taj posao je radila više od 30 godina, prenosi Dojče vele.

Sada kada je prestala da radi, Merkel će još tri meseca primati punu platu, a onda će naredni 21 mesec dobijati polovinu te sume. Njen dugi staž u politici bi trebalo da joj obezbedi odličnu penziju od 15.000 evra mesečno.

Osim toga, do kraja života ima pravo na lično obezbeđenje i službeni automobil sa vozačem. Ima pravo na kancelariju u prostorijama Bundestaga u Berlinu, uključujući upravljanje kancelarijom, dva savetnika i sekretara.

Vladimir Putin i Angela Merkel Foto: EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN

Novi posao?

Bivši vladini zvaničnici su zakonom obavezni da čuvaju poverljivost. Ali čak i ako im nije dozvoljeno da odaju bilo kakve tajne, oni su i dalje popularni u poslovnom svetu kao konsultanti, ne samo zbog svojih političkih kontakata. Nekoliko prethodnika Angele Merkel se preselilo u privatni sektor.

Helmut Kol je osnovao kompaniju za političko i strateško savetovanje i zaradio je veoma dobar novac kao lobista i savetnik. Helmut Šmit je napustio kancelariju 1982. godine, postao je suizdavač nedeljnih novina „Die Zeit“ i bio je popularan govornik. Gerharda Šredera je angažovala kompanija za gasovod Severni tok 2, podružnica ruskog Gazproma, što je napravilo dosta problema.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović o Merkeli i Vučiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar