U Tripoliju, na severu Libana, danas je zatišje u višednevnom sukobu uz paljenje zgrada, tokom nemira zbog siromaštva produbljenog merama tokom epidemije koronavirusa.

Vojnici su razmešteni u centru Tripolija, drugog po veličini grada Libana, da bi sprečili sukobe u kojima je do sada jedna osoba ubijena, a više od 250 povređeno.

Pročitajte još:

Tripoli je jedan od najsiromašnijih gradova Libana i skoro čitava radna snaga je i pre ekonomske krize krajem 2019. godine zavisila od nadnica iz dana u dan. Od tada je libanska valuta izgubila gotovo 80 odsto vrednosti u odnosu na dolar i skoro polovina stanovništva Libana je osiromašila.

Iako su izbili zbog oštrih restrikcija zbog naglog širenja zaraze, protesti su odraz rastućeg gneva zbog indiferentnosti privremene vlade koja nije mnogo učinila da pomogne siromašnima.

Političari ne mogu da se dogovore o formiranju nove vlade još od avgusta, kada su ministri podneli ostavku posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Saad Hariri kome je još pre tri meseca poveren zadatak da formira vladu, nasilje u Tripoliju je nazvao „organizovanim zločinom“, optuživši vojsku da dozvoljava vandalizam.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar