Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Turski poslanik koji je na sednici parlamenta izjavio da će Izrael “pretrpeti Alahov gnev” doživeo je infarkt i srušio se na pod - samo nekoliko trenutaka nakon što je izneo oštru kritiku na odgovor Turske na rat Izraela i Hamasa.

Zapanjujući snimci pokazuju Hasana Bitmeza (53) kako stoji iza govornice pre nego što iznenada pada na zemlju dok se obraća u Narodnoj skupštini Turske.

“Nećete pobjeći Alahovom gnevu“, rekao je Bitmez nekoliko trenutaka pre nego što se srušio i naizgled udario glavom o mermerni pod u dvorani skupštine, nakon čega je gomila zabrinutih posmatrača potrčala na njegovu stranu.

Bitmezu su ugrađena stenta u arterijama srca nakon angiografije u lokalnoj bolnici.

On je u svom govoru takođe optužio Izrael za zločine protiv čovečnosti i etničko čišćenje Palestinaca.

Poslanici Partije pravde i razvoja, koju predvodi turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uzvratili su udarac, okrivljujući za Bitmezovo stanje „božji gnev“, navodi se u zapisniku sa sednice.

Dok je Turska osudila smrti izraelskih državljana uzrokovane iznenadnim upadom Hamasa 7. oktobra, nekoliko dana nakon užasnog napada Erdogan je Hamas nazvao „borcima za slobodu“.

Erdogan je takođe kritikovao Zapad zbog njegove snažne podrške Izraelu i optužio naciju da je počinila „ratne zločine“ u Pojasu Gaze.

„Izrael otvoreno čini ratne zločine već 22 dana, ali zapadni lideri ne mogu ni pozvati Izrael na prekid vatre, a kamoli da reaguju na njega“, rekao je Erdogan 28. oktobra.

***

BONUS VIDEO: Turska predstavila leteći automobil

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar