AP Photo/Hatem Ali,AP Photo/Ariel Schalit

Izrael je upotrebio municiju sa belim fosforom koju je isporučila Amerika u oktobarskom napadu na jugu Libana, u kojem je povređeno najmanje devet civila, pokazala je analiza "Washington Posta". Ovaj medij proučavao je fragmente granata koji su pronađeni u selu, što je dodatno podrejalo spekulacije da Izrael ovu zabranju municiju koristi i u napadima na Gazu.

Novinar koji radi za „The Post“ pronašao je ostatke tri artiljerijska metka kalibra 155 milimetara ispaljenih u Deiru, u blizini granice Izraela, koji su spalili najmanje četiri kuće, rekli su stanovnici. Meci, koji izbacuju klinove zasićene belim fosforom koji sagoreva na visokim temperaturama, proizvode dim koji kruži kako bi prikrio kretanje trupa dok nasumično pada na širokom području. Njegov sadržaj može da se zalepi za kožu, izazivajući potencijalno fatalne opekotine i respiratorna oštećenja, a njegova upotreba u blizini civilnih područja je zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom.

Od devetoro povređenih u izraelskom napadu na Deiru, najmanje troje je hospitalizovano.

Izrael Palestina rat Liban Foto:Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Šifre serije za proizvodnju pronađene na granatama odgovaraju nomenklaturi koju američka vojska koristi za kategorizaciju municije domaće proizvodnje, što pokazuje da su napravljene u skladištima municije u Luizijani i Arkanzasu 1989. i 1992. Svetlozelena boja i druge oznake — poput „VP“ odštampani na jednoj od školjki — u skladu su sa mecima belog fosfora, prema stručnjacima za oružje.

Oružje je deo milijardi dolara američkog vojnog oružja koje svake godine dolazi u Izrael. Najmanje 17.700 ljudi, od kojih su mnogi civili , ubijeni su od početka izraelske operacije u Gazi.

Sukobi na libanskoj granici

Napetosti duž južne granice Libana između izraelskih snaga i Hezbolaha, milicije koju podržava Iran, prerasle su sa „ključanja“ na skoro svakodnevnu razmenu vatre u nedeljama od 7. oktobra.

Izrael Palestina rat Liban Foto:Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Deira, grad sa 2.000 stanovnika, postao je žarište borbi. Najmanje 94 osobe su ubijene na libanskoj strani granice od eskalacije tenzija, prema podacima koje je 5. decembra objavilo ministarstvo zdravlja. Pored toga, najmanje 11 Izraelaca je ubijeno, većinom vojnika.

Fotografije i video snimci koje je verifikovao Amnesti internešenel i pregledao The Post pokazuju karakteristične trake dima belog fosfora koje padaju preko Deire 16. oktobra.

Izraelske snage su satima nastavile da granatiraju grad municijom od belog fosfora, rekli su stanovnici, zarobljavajući ih u kućama. Stanovnici sada napad nazivaju „crnom noći“.

Većina je pobegla iz grada kada je granatiranje prestalo.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/AYAL MARGOLIN

Udaj Abu Sari, 29-godišnji farmer, rekao je u intervjuu da je bio zarobljen u svojoj kući pet sati tokom granatiranja i da nije mogao da diše zbog dima. Imao je respiratorne probleme danima nakon napada.

„Hitna pomoć nam je rekla da stavimo nešto što je natopljeno vodom na lice, što je malo pomoglo. Nisam mogao da vidim svoj prst ispred lica. Celo selo je postalo belo“, rekao je on.

Beli fosfor se aktivira u kontaktu sa kiseonikom i gori na temperaturama do 1.500 stepeni, što može izazvati teške povrede. Hemikalije koje ostaju u telu mogu oštetiti unutrašnje organe, ponekad i fatalno, navodi se u izveštaju Human Rights Watch-a.

Motiv Izraela?

Nejasno je zašto je izraelska vojska ispalila metke u večernjim satima, pošto bi dim noću imao malo praktične koristi, a na libanskoj strani granice nije bilo izraelskih trupa koje bi se maskirale dimnim zavesama. Stanovnici su spekulisali da je fosfor trebalo da ih izbaci iz sela i da očisti put budućim izraelskim vojnim aktivnostima u toj oblasti.

Hezbolah Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Izraelske odbrambene snage su u saopštenju napisale da se granate od belog fosfora koje je Izrael lansirao koriste za stvaranje dimnih zavesa, a ne za gađanje ili izazivanje požara. Rečeno je da je upotreba oružja „u skladu sa zahtevima međunarodnog prava“.

Izraelske snage poseduju bezbednije alternative, kao što su M150 artiljerijski meci, koji proizvode dim bez upotrebe belog fosfora.

Američko poreklo granata su potvrdili Human Rights Watch i Amnesti International. Isti proizvodni kodovi se pojavljuju i na granatama od belog fosfora poredanih pored izraelske artiljerije u gradu Sderotu, u blizini pojasa Gaze, na fotografiji od 9. oktobra.

Zabrinutost SAD

Sjedinjene Države su u obavezi da prate ponašanje svojih partnera i saveznika koji dobijaju pomoć kako bi se pridržavali zakona SAD, rekli su stručnjaci za humanitarno pravo. Prema tim međunarodnim zakonima, upotreba belog fosfora je ograničena jer se vatra i dim mogu proširiti na naseljena područja, navode grupe za ljudska prava.

Izraelska vojska izvela napade na više pozicija Hezbolaha u južnom Libanu Foto:FADEL SENNA / AFP / Profimedia

„Činjenica da Izrael koristi beli fosfor proizveden od strane Amerike u južnom Libanu trebalo bi da bude velika zabrinutost američkih zvaničnika“, napisala je Tirana Hasan, izvršni direktor Human Rights Watch-a u mejlu.

Sjedinjene Države ne sprovode procene u realnom vremenu o tome da li se Izrael pridržava zakona o ratu, rekli su zvaničnici Bajdenove administracije.

Zvaničnik američke odbrane rekao je da su upoznati sa izveštajima o napadu, koje je delimično opisao Amnesti internešenel, koji je zaključio da incident treba da se istraži kao ratni zločin.

Izrael Gaza rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Pentagon zahteva od vojske partnera da priznaju obaveze prema međunarodnom pravu kada prihvate američko oružje, „uključujući da se ova municija koristi samo u zakonite svrhe kao što su signalizacija i zaštita od dima“, rekao je zvaničnik američke odbrane, govoreći pod uslovom anonimnosti. zbog osetljivosti pitanja.

Nejasno je kada su Sjedinjene Države isporučile municiju Izraelu. Zvaničnik je rekao da municija sa belim fosforom nije obezbeđena od napada Hamasa 7. oktobra.

Beli fosfor je pao na nekoliko domova i izazvao požare, spalivši nameštaj. Ostaci lepljive, crne hemikalije zasuli su tlo 40 dana nakon napada i izgoreli kada su ga stanovnici šutirali.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izrael je upotrebio municiju više od 60 puta u pograničnim oblastima Libana u poslednja dva meseca, prema podacima koje je prikupio ACLED, grupa koja nadgleda ratne zone. Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je 2. decembra da je izraelska upotreba municije „ubila civile i izazvala nepovratnu štetu na više od pet miliona kvadratnih metara šuma i poljoprivrednog zemljišta, pored oštećenja na hiljade stabala maslina“.

Već nedeljama, od iznenadnog i nezapamćenog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, spekuliše se, a pojedini tvrde i da imaju dokaze, da izraelska vojska i Pojas Gaze gađa municijom sa belim fosforom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar